Може врятувати життя: У МОЗ розповіли про симптоми, які вказують на проблеми з серцем

Фахівці міністерства охорони здоров'я України розповіли, які симптоми можуть вказувати людині на те, що у неї виникли проблеми з серцево-судинною системою.

Про це повідомляється на офіційній сторінці МОЗ у Facebook, передають Патріоти України.

Медики відзначають, що проблеми з серцем або судинами не завжди супроводжуються гострим болем. "Не завжди серйозні проблеми з серцем або судинами супроводжуються пекельним болем. Якщо ви іноді відчуваєте дискомфорт в області серця, біль у грудній клітці (відчуття тяжкості, тиску, печіння), який віддає в ліву руку або шию – зверніться до терапевта або сімейного лікаря. Це може врятувати життя", - зазначають фахівці.

Вони пояснюють, що несерйозні, на думку пацієнта, симптоми, можуть призвести до серйозних наслідків. І 80% передчасних інфарктів і інсультів можна запобігти з допомогою профілактики здорового способу життя та своєчасного звернення до лікаря.

"Від хронічної форми будь-якого серцево-судинного захворювання померти неможливо, людина помирає від гострого стану, до якого призводить загострення хвороби", - зазначає кардіохірург, заступник генерального директора по медичному обслуговуванню КУ "Обласний медичний центр серцево-судинних захворювань" ЗОР (Запоріжжя) Ярослав Малиновський.

Медики пояснюють, що терапевт або сімейний лікар зробить кардіограму, виміряє тиск і рівень цукру в крові, а також зробить швидкий тест на тропонін для того, щоб визначити гострий стан. Пацієнту можуть призначити додаткові аналізи – розгорнутий аналіз крові, аналіз крові на холестерин. Всі ці послуги входять у гарантований пакет послуг первинної ланки і є безкоштовними.

Якщо лікар запідозрить наявність серцево-судинної патології, то він може направити пацієнта на специфічні додаткові обстеження.

У разі гострого стану пацієнт відправляється на лікування в кардіологічний центр, де йому нададуть необхідну кваліфіковану допомогу. Тому при гострих болях в області серця, медики рекомендують дзвонити 103.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...