"Можна зробити трюк - знизити ціну, але хтось матиме за це заплатити": Експерт пояснив, чи подешевшає газ

Об'єктивних передумов для зниження ціни на газ в України немає. Ситуативні – є. Завдяки чому "Нафтогаз" зміг купити зараз газ дешевше. Але для українських споживачів перспективи, що газ подешевшає – примарні.

"Це швидше передвиборчий трюк", - зазначив енергетичний експерт, президент Центру глобалістики "Стратегія XXI" Михайло Гончар, передають Патріоти України з посиланням на 24 канал.

"Можна зробити трюк – знизити ціну. Але тимчасово. Я розглядаю розмови про зниження цін на газ як передвиборчі трюки. Політикам так хочеться. Тому вони знайшли такий варіант. Можна хоч і нульову ціну на газ зробити. Тільки яка буде ціна цього "газового раю"? Хтось матиме за це заплатити", – зауважив Гончар.

Він пояснив: урядовці перед виборами бояться говорити про те, що можна погратися в популізм і познижувати ціну на газ. Але коли ціною цього стане обвал гривні через відмову МВФ давати транш і виплату боргів, то швидко забудуть, що у нас дешевий газ. Тоді проклинатимуть уряд обвал гривні. Але це не лише уряд. Бо така популістська політика буває – через "хотілки" споживачів.

Якби ми досягли повного самозабезпечення газом, тоді б можна було вести мову, що нам нецікавий паритет імпортної ціни, впевнений Гончар. Але – сусідня Румунія має майже повне забезпечення власним газом, вони імпортують менше ніж 10%. Але все одно у них ціна газу – вища, ніж у нас.

"Гонитва за дешевим газом невиправдана. Дешевий газ не зробив багатою жодну газовидобувну країну. Туркменістан, наприклад, не є багатим. А найбагатша країна – Норвегія – має дорогий газ. А у своєму пенсійному фонді вона має трильйон доларів, накопичених за рахунок нафти та газу", – пояснив експерт.

До всього, зауважив Гончар, якщо ціни на газ знизити – отримаємо відразу збільшення споживання. Тому що дешевий газ не стимулює ні енергоефективність, ні економність.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...