МВФ відстрочив вимогу земельної реформи в Україні

Ключовими вимогами завершення четвертого перегляду програми EFF з Міжнародним валютним фондом (МВФ) є пенсійна реформа, приватизація і боротьба з корупцією.

Про це повідомив офіційний представник Фонду Вільям Мюррей (William Murray), передають Патріоти України з посиланням на Інтерфакс-України.

"Четвертий перегляд програми радою директорів можливий після того, як необхідні в рамках цього перегляду реформи будуть імплементовані. Основними з них є пенсійна реформа, заходи щодо прискорення приватизації і конкретні результати в боротьбі з корупцією", - сказав він під час традиційного брифінгу у Вашингтоні в четвер.

Крім цього, додав У.Мюррей, в рамках четвертого перегляду важливими також є продовження фіскальної реформи і реформа енергетичного сектора.

Що стосується земельної реформи, за словами представника МВФ, вона як і раніше є важливою умовою програми. Разом з тим, щоб досягти консенсусу з ключових питань, необхідно відстрочити її до кінця року.

Відкрита МВФ в березні 2015 року, чотирирічна програма EFF загальним обсягом SDR12,348 млрд (близько $ 16,75 млрд за поточним курсом) з першим траншем в $ 5 млрд спочатку передбачала щоквартальний перегляд програми, виділення в 2015 році ще трьох траншей по SDR1,18 млрд (близько $ 1,6 млрд) і зменшення квартальних траншів в 2016-2018 рр. до SDR0,44 млрд ($ 0,6 млрд).

Україна змогла отримати з невеликою затримкою другий транш за цією програмою на $ 1,7 млрд на початку серпня 2015 року, після чого виникла тривала пауза в зв'язку з невиконанням ряду умов, політичною кризою і зміною уряду.

Після приходу нового Кабміну на чолі з В.Гройсманом в квітні 2016 роки переговори про продовження фінансування було відновлено, проте МВФ вирішив виділити третій транш у розмірі $ 1 млрд тільки в середині вересня, четвертий - 3 квітня 2017 року.

Згідно з новим графіком подальших переглядів економічної програми України, затвердженого радою директорів разом з четвертим траншем, до кінця 2017 були заплановані три перегляду: четвертий - в середині травня, п'ятий - в середині серпня, шостий - в середині листопада. У разі успішного виконання владою встановлених програмою вимог Україна за підсумками четвертого перегляду може залучити $ 1,907 млрд, за підсумками п'ятого - $ 1,28 млрд, за підсумками шостого - $ 1,28 млрд. У цілому - близько $ 4,46 млрд.

У 2018 році плануються інші чотири перегляду, за підсумками яких Україна може залучити близько $ 955 млн. У цілому - близько $ 3,82 млрд.

Разом з тим НБУ за підсумками засідання монетарного комітету 6 липня заявив, що в поточному році очікується отримання двох траншів від МВФ за програмою EFF замість раніше запланованих трьох. Відповідно центробанк знизив прогноз надходжень від Фонду до 2017 року до $ 3 млрд. У той же час, як вказано в інфляційному звіті за липень, НБУ підвищив суму очікуваних надходжень від МВФ в 2018 році до $ 4,5 млрд.

Міністр фінансів України Олександр Данилюк 5 липня заявив, що очікує восени рішення МВФ щодо надання Україні чергового кредитного траншу в рамках програми EFF.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...