Микола Гоголь: Маловідомі факти з життя письменника (фото)

1 квітня 1809 року в селі Сорочинці Миргородського району на Полтавщині народився письменник Микола Гоголь.

Родовий маєток Гоголів-Яновських був в селі Гоголеве Шишацького району, де зараз розміщений Національний музей-заповідник Миколи Гоголя, передають Патріоти України. Всі будівлі відновили після знищення в 1943 році.

"Туристів дуже багато влітку. В основному із України, але приїздять із Франції, Америки, Росії і Білорусі. От 1 квітня вже запланували зустріти гостей із Єгипту. Особливо популярними стали нічні екскурсії, які вже три роки як проводимо. Театралізоване дійство триває дві години - маємо свої акторів, спецефекти і містичні історії. Запланували відродити пасіку рудого Панька в сусідньому лісі. Гоголь обожнював солодощі, постійно смакував цукерками, варенням і медом", - розповіла Наталія Дзюба, екскурсовод музею-заповідника.

На території музею постійно відбувається щось містичне. "Робили косметичний ремонт в музеї і фарба на вікні відкололась у вигляді профілю Гоголя, який тримає перо. Тепер показуємо відвідувачам. Також цікавим є дикий камінь біля печери над ставком. Кажуть, що виконуються всі бажання, якщо на ньому посидіти. Нещодавно приїздила відвідувачка, яка виграла в лотерею мільйон гривень. Край у нас дійсно містичний. Особливо по погоді це помітно - у нас постійні неврожаї, засухи і буревії. Кажуть, що то від засилля відьом", - веде далі.

Зараз в музеї живе чорна кішка без однієї лапи, як і в часи Миколи Гоголя. За словами екскурсовода, у невеликому флігелі Микола Гоголь писав твори. Меблі сам вифарбував у чорний колір, бо така мода була в Європі. Зберігся одяг письменника, який схожий на дитячий - Гоголь був невисокого зросту. Виявилось, що змалку Гоголь був блондином, а з роками став русявим. Всі портрети Гоголя просто почорніли із часом.

"Кілька років шукали фундамент родинної церкви Гоголів, адже збереглось тільки її зображення. Знали, що має бути в парку, де поховані батьки Гоголя. Після бурі блискавка влучила у високе дерево, яке впало якраз на камені фундаменту. Теж якась містика в цьому є. В церкву в нашому селі не дуже ходять - традиції", - розповіла Ольга Самойленко, діловод в місцевому старостаті.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...