Микола Кибальчич: Бунтівник і перший винахідник ракети

Факти ICTV продовжують серію публікацій про видатних людей, які народилися на території сьогоднішньої України.

Микола Кибальчич

У цій публікації – про Миколу Кибальчича. Саме він запропонував літати у космос на ракетах, пишуть Патріоти України з посиланням на Факти ICTV.

Отже… Микола Кибальчич.

Першим, хто запропонував використати ракети для польоту людини у космос, був українець Микола Кибальчич. Він – автор проекту-схеми першого у світі реактивного літального апарата, винахідник вибухових речовин і бомб…

Кибальчич – старовинне прізвище, поширене в Сербії. За часів Османського панування в Сербії Кибальчичі боролися із турками. Повстанці створили рух гайдуків.

За родинною легендою, один з таких загонів очолював молодий священик Федір Кибальчич. Турки призначили велику винагороду за його голову, тому рада гайдуків наказала Федору втекти до Рувимської пустині – монастиря біля міста Сосниця на Чернігівщині. Там Федір Кибальчич поклав початок їхньому роду в Україні.

А Микола Кибальчич народився 31 жовтня 1853 року в місті Королі, в родині священика. Бунтівний підліток покинув духовну семінарію у Чернігові і вступив до гімназії у Новгород-Сіверському.

Там хлопчик захопився хімією і одержав за це прізвисько Миколка-піротехнік. Пізніше набував знань у Петербурзькому інституті інженерів шляхів сполучення, але перейшов до Медико-хірургічної академії.

Саме в стінах академії Микола Кибальчич подружився з революціонерами-терористами – народовольцями. Кибальчич почав працювати в так званих пекельних лабораторіях, де ці молоді люди виготовляли вибухівку і зброю для терористичних актів.

Кибальчич спромігся в домашніх умовах виготовляти нітрогліцерин і динаміт. Він так поліпшив їх якість, що його динаміт був потужнішим за динаміт винахідника цієї речовини, Альфреда Нобеля.

На імператора Олександра ІІ терористи-народовольці здійснили шість замахів. Увійшовши до складу терористичної групи Андрія Желябова, Кибальчич проаналізував помилки попередніх замахів і створив надпотужну бомбу.

Вона була попередницею сучасної гранати. Такої зброї Європа ще не знала. Й під час фатального для царя замаху 1 березня 1881 року вирішальну роль зіграла сила цієї бомби.

Звісно, після цього Миколі Кибальчичу бути на свободі довелося недовго. Його заарештували через сімнадцять днів після теракту. І от ув’язнений у камері за кілька днів до страти Кибальчич розробив проект реактивного літального апарата.

У проекті він дослідив проблему гальмування апарата при спуску на Землю. Схему ракети смертник видряпав уламком ґудзика на тюремній стіні.

Микола Кибальчич передав папери з проектом ракети своєму адвокату. Та жандарми вилучили креслення й поклали їх до спеціального архіву таємної канцелярії.

Тому вперше винахід, опис ракети, було опубліковано аж 1918 року в журналі Былое. Значно пізніше ідеї ракетобудування оприлюднив Костянтин Ціолковський.

Кибальчич був відданий до суду разом з іншими терористами й страчений 3 квітня 1881 року. Миколу Кибальчича повісили і закопали на смітнику.

Родині Миколи Кибальчича влада запропонувала змінити прізвище, та рідні відмовилися й відтак зазнали репресій.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...