Миколаївські корабели Військово-морським силам України: Проекти "москітного флоту"

Концепція «москітного флоту» в розвитку ВМСУ, яка взяла гору в останні роки, передбачає створення флотилії катерів прибережного дії самого різного призначення.

Зараз цим займається «Кузня на Рибальському» і вже в строю артилерійські катери, в цьому році повинні здати і ракетний. Однак це далеко не єдині варіанти. Свої проекти катерів є і у досвідчених інженерів з Миколаєва, - передають Патріоти України з посиланням на Національний промисловий портал.

Ще у 2013 році під егідою українсько-британського спільного підприємства Fast Craft Naval Supplies (UK) Limited Миколаєві українськими фахівцями казенного підприємства «Дослідно-проектний центр кораблебудування» були розроблені три проекти швидкохідних кораблів прибережної зони – Sea Magic SM100, SM150 та SM180. Відмітимо, що дане СП створено “Укрспецекспортом” спільно з британськими та турецькими партнерами для просування продукції українського військового кораблебудування в третіх країнах.

Як вказують розробники, кораблі призначені для дії в прибережних водах і мілководних районах моря з метою забезпечення безпеки судноплавства у власній прибережній зоні.

Фактично обидва проекта дуже близькі за концепцією – це монокорпусний корабель с широким застосуванням модної нині «стелс»- технології. Так, похилі плоскі поверхні надбудови сприяють розсіюванню відбитих хвиль радіолокаційних станцій і зменшують їх інтенсивність, тобто вторинне радіолокаційне поле корабля. Компонування приміщень і коридорів сприяє вільному пересуванню особового складу по кораблю без виходу на верхню палубу.

Проект SM150 це такий собі міні-корвет. Так, крім бортового озброєння у вигляді артилерійської башти Oto Melara 76/64 , двох 12,7-мм кулеметів, установки ПКР Harpoon або Exocet, ЗРК Aster-15, може нести три катера Sea Magic 11SS та є вертолітна палуба для легких вертольотів типу AS-565 Panther або AH-1 Cobra. Є і більш дешевий «українізований» варіант з баштой АК-176М, двома комплексами АК-630 та парою кулеметів з можливістю базування легкого вертольоту Robinson R44 або Ка-27 (загальна площа – 210 м2).

А ось близьким аналогом броньованого Sea Magic SM100 варто назвати транспортно-штурмовий типу «Кентавр» від «Кузні». Його основним озброєнням є установка ПТРК та 2 12,7-мм кулемета.

Розвитком проекту Sea Magic SM150 є SM180 з більшими розмірами, більшою вертолітною палубою (300м2), що дозволяє базуватися одразу двом вертольотам,с озброєнням по «західному» типу SM150. Він по задумці інженерів може бути як у протипожежному (неозброєному), так і у десантному варіанті.

SM100

SM150

SM180

Автономність плавання,днів

5

30

Довжина,м

32,5

46,15

55

Ширина, м

7,40

12,6

12,6

Водотоннажність, тон

75

152

145

Екіпаж + десант, чол

12+20

14+80

80 (?+?)

Максимальна швидкість, узл

65

45

37


Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...