Миколаївських собак атакує небезпечний паразит, який передається людині (відео)

Лікарі розповіли, як можна виявити у себе паразита під шкірою.

Третина безпритульних собак у Миколаєві заражена небезпечним паразитом, який оселяється у серці пса і розмножується, доки не вбиває його. До того ж, паразит легко передається і до людини через укус комара чи блохи, передають Патріоти України з посиланням на ТСН.

Ветеринари центру захисту тварин після смерті одного вуличного собаки виявили у нього таку недугу. «Це – один з найнебезпечніших паразитів, який передається і людині. Знайшли його у собаки, який помер у центрі захисту тварин. Після цього негайно зробили обстеження тварин з різних районів міста, аби зрозуміти скільки з них заражених», - повідомив директор Центру захисту тварин Миколаєва Олександр Голобродський.

За словами головного лікаря Центру захисту тварин Миколаєва Сергія Молчана, з 30 відібраних проб вісім випадків були позитивними. Це означає, як пояснюють у Центрі захисту тварин, що кожна третя безпритульна собака у місті інфікована паразитом. Наразі у місті живе 17-18 тисяч безпритульних собак. Таким чином, п’ять тисяч заражені.

Цей паразит родом з тропічних країн, а в Україні з’явився у 1990 роках. Він виростає до 40 сантиметрів у довжину. Жодних симптомів зараження немає аж до останньої стадії. «Коли паразит локалізується вже всередині серця – лікування небезпечне, тому що, знищуючи паразита, паралізуючи його у серці, ми викликаємо тромбоз», - зазначив начальник дільничної ветлікарні Інгульського району Миколаєва Федір Безсонов.

Ветеринари радять перевіряти своїх улюбленців на дерафілярїї та щоквартально робити профілактику проти цього паразита. А от із людьми ж все складніше, кажуть медики, адже паразит передається комарами. «Почервоніння на місці укусу. Потім з’являється такий горбик, який може переміщатися по шкірі в ділянці кінцівок, тулуба, голови. У жінок можуть бути молочні залози, а у чоловіків - статеві органи», - розповіла завідувачка відділення організації епідеміологічних досліджень Миколаївського обласного лабораторного центру МОЗ України Олена Табола.

Проте найчастіше гельмінт осідає у ділянці очей. Він розміром від семи до 12 см і має ниткоподібну форму. «Коли потрапляє людина з такою патологією – ми мерщій біжимо в операційну і намагаємося якнайшвидше видалити паразита, бо він намагається утекти. Були випадки, коли ми не могли з першого разу паразита впіймати», - додав завідувач денним відділенням Миколаївської обласної офтальмологічної лікарні Віктор Косиченко.

Щороку в області паразита знаходять у десяти мешканців. Утім, для людини паразит несмертельний, навіть якщо дерафілярію не видалити. «Вона може просто доростати до певного віку, до певного розміру, а потім інкапсулюватися і померти. Потім відбувається запальна реакція. Людина йде до лікаря і хірург уже вилучає гельмінта», - заявила лікар-паразитолог.

Гірше із собаками. Миколаївські ветеринари переживають, що з настанням тепла паразит почне швидко розмножуватися через укуси бліх та комарів, а у комунального центру немає грошей ні на лікування безпритульних собак, ні на профілактику проти паразита. Депутати міськради другий рік не можуть ухвалити програми боротьби із безпритульними тваринами, а тому ні приспати заражених тварин, ні зайнятися профілактикою ще здорових вуличних собак у центрі не можуть.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...