Миротворча місія ООН: Стало відомо, які країни готові відправити "блактині каски" на Донбас

На полях Мюнхенської конференції з безпеки 16-18 лютого широко обговорювався новий формат введення "блакитних касок" на Донбас.

У доповіді колишнього генсекретаря НАТО Андерса Фог Расмуссена йдеться про необхідність створення міжнародного військового контингенту з близько 20 тис. військовослужбовців. Контингент миротворців пропонують сформувати з "нейтральних" європейських країн - Австрії, Фінляндії та Швеції, з держав пострадянського простору, таких як Білорусь, Монголія і Казахстан, а ще країн Латинської Америки. Правда, деяких членів НАТО пропонують-таки включити, але тільки тих, які сприймаються Росією як дружні, наприклад, Грецію.

"Обозреватель" зібрав інформацію про те, які країни вже погодилися направити миротворців на схід України, передають Патріоти України.

Шість можливих захисників миру на Донбасі

На початку лютого на спільній прес-конференції канцлера Австрії Себастьяна Курца з Петром Порошенко у Відні, Курц заявив, що Австрія підтримує ідею розміщення миротворців ООН на Донбасі і готові обговорити це питання, якщо від України надійде таке прохання.

Про своє приєднання до миротворчої місії на Донбасі заявили і в Німеччині. Так, уповноважений Бундестагу з питань збройних сил член Соціал-демократичної партії Німеччини Ханс-Петер Бартельс заявив, що військовослужбовці Бундесверу можуть приєднатися до майбутньої миротворчої місії ООН в Донбасі.

Міністр оборони Швеції Пітер Хультквіст виступаючи на Мюнхенській конференції з безпеки заявив, що Швеція надасть свої війська для миротворчої місії ООН на схід України, якщо побачить для цього належні умови, а також вважатиме, що така місія дійсно зможе допомогти.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко також підтримав ідею з введенням миротворців на Донбас і запропонував направити миротворців з боку Білорусі, але тільки за умови домовленості між президентами України і Росії - Петром Порошенко і Володимиром Путіним.

Про готовність брати участь в проведенні в Україні миротворчої операції під егідою ООН заявив і президент Фінляндії Саулі Нііністе.

Крім цього, в ході візиту в Україну в жовтні 2017 року міністр оборони Канади Хардж Саджан заявив, що Канада може приєднатися до миротворчої місії ООН в Донбасі, якщо переконається, що інтереси України будуть враховані.

Реакція основних гравців на введення миротворчої місії на схід України

За введення "блакитних касок" на Донбасі виступили в США і в Україні. У Штатах неодноразово заявляли про підтримку України в планах введення миротворчої місії. НАТО також підтримує ідею розташування можливій миротворчій місії ООН на сході України на всій території конфлікту. Однак на Мюнхенській конференції з безпеки Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що в цьому питанні поки немає прогресу, однак вважає, що необхідно продовжити роботу в цьому напрямку.

В Москві очікувано розкритикували так званий "доповідь Расмуссена" щодо врегулювання конфлікту на Донбасі. Там заявили, що дана доповідь недостатньо співвідноситься з положеннями мінських домовленостей, а саме вони "залишаються основою для політичного рішення" конфлікту в Україні.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...