Мисливці за мінами: ВМС України потрібні новітні безпілотні підводні апарати

Сьогодні ворог може поставити лише одну «розумну» міну, яку вкрай важко знайти звичайним траленням, і цього буде достатньо для того, щоб призвести до блокування шляхів цивільного судноплавства.

Реагувати на сучасні виклики потрібно теж по-новому. Крім «прибиральників мін» — протимінних кораблів, нашому флотові потрібні «мисливці за мінами» — новітні безпілотні підводні апарати (БПА), - пише Дмитро Завтонов в матеріалі для "Військового навігатора України", передають Патріоти України.

Їх доцільно використовувати як у відкритому морі, так і поблизу узбережжя. Вражає ефективність їхньої роботи: БПА можуть швидко виявляти вибухонебезпечні предмети і, що важливо, на безпечній відстані знищувати їх

Патрулювання, протимінна оборона, розвідка — це ті завдання, які можуть узяти на себе підводні безпілотники. У той час, як відновлення корабельного складу національних ВМС — справа нешвидка, котра вимагає значних коштів, альтернативою підвищення рівня обороноздатності й захисту морських рубежів наразі можуть стати безпілотники.

За словами заступника начальника штабу командування ВМС ЗС України з євроатлантичної інтеграції капітана 1 рангу Андрія Риженка, вітчизняні ВМС зацікавлені в закупівлі БПА для протимінного захисту, адже безпека судноплавства в територіальних водах України є одним із головних завдань для флоту. Сучасні технології й досвід використання БПА у ВМС країн НАТО дає змогу спрогнозувати, що в майбутньому наші ВМС також закуповуватимуть безпілотники й для протичовнового захисту, а також для морської розвідки й патрулювання визначених морських ділянок.

— Сьогодні готовий тральщик коштує 70–100 млн євро, а безпілотна телекерована підводна система — близько 3 млн євро. Звісно, протимінні кораблі нам потрібні, але забезпечувати мирне судноплавство в наших водах треба вже сьогодні, тому БПА дадуть змогу ефективно, а головне з порівняно невеликими фінансовими затратами, вирішувати покладені завдання, — зазначає капітан 1 рангу Андрій Риженко. — У разі передачі американських патрульних катерів типу «Айленд» саме на них можна буде встановити протимінні безпілотники, щоб військові моряки могли точно виявляти міни та знищувати їх на безпечній відстані.

Як же працюють підводні безпілотники? Під час роботи телекерованого безпілотного комплексу у воду спускають «ідентифікатор», який визначає, чи там є міна, а не брухт, чітко вказує, на якій глибині ідентифікується міна. Тоді програмне забезпечення БПА визначає два можливі варіанти: перший — міну знешкоджують водолази, у разі другого варіанта, якщо система визначає, що це небезпечно, випускають радіокерований знищувач, який детонує міну. Загалом середня дистанція ефективного застосування безпілотника — до 1000 м, що дає змогу безпечно знешкоджувати міни на великій відстані.

Одними з найкращих у світі фахівці вважають французькі системи, а саме — Echo Ranger.

Зазвичай інтегровану протимінну підводну систему становлять автономні підводні апарати, апарати ідентифікації підводних об’єктів та їх знищення, єдина багатофункціональна платформа управління. І це дає змогу будь-якому тральщику (протимінному катеру) здійснювати обстеження й захист морських шляхів у повністю безпілотному режимі. До того ж сам корабель і його екіпаж залишатимуться на безпечній відстані від зони операції. Водночас наявність сонара та відеокамери дає змогу підводним апаратам не тільки ефективно відпрацьовувати протимінні дії, а й виконувати інші підводні роботи або долучатися до пошуково-рятувальних операцій.

— Звісно, ми спочатку вивчали можливості українських виробників, але, на жаль, вітчизняні розробки не є системними, відсутнє серійне виробництво та й електроніка не відповідає сучасним вимогам, — додає капітан 1 рангу Андрій Риженко. — Після придбання закордонних зразків, сподіваємося, що наші винахідники опанують виробництво, адже в Україні існує кілька перспективних моделей підводних безпілотних апаратів.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...