На Чемпіонаті світу зі спорту надлегкої авіації український конструктор завоював золоту медаль (фото)

Минулими вихідними у Харкові пройшов щорічний фестиваль KharkivAVIAfest. Одним з його хедлайнерів став літак класу ultra-light AEROPRACT-40.

Літак AEROPRACT-40. Вага 290 кг

На Чемпіонаті світу зі спорту надлегкої авіації в Угорщині конструктор літака Юрій Яковлєв завоював на ньому золоту медаль, передають Патріоти України.

"В цьому році чемпіонами світу ми стали набагато легше, ніж раніше, - каже Юрій. - Багато в чому завдяки великому "ліхтарю". Справа в тому, що вправи на змаганнях в основному навігаційні: треба летіти дуже точно по карті - плюс мінус 300 метрів і з мінімальною похибкою за часом. Одночасно треба знаходити місця, позначені на фотографіях і вказувати їх на карті. Без великого кута огляду цього не зробити."

Витрата пального у літака 4,5 літрів на 100 км на швидкості 110 км на годину. Вага - 290 кг. 40-а модель поки існує в єдиному екземплярі.

"Літак обладнаний потужними закрилками, - каже Яковлєв. - При відхиленні вниз, вони сильно зменшують мінімальну швидкість. У цій моделі це 55 км на годину. Максимальна - 250."

Такий швидкісний інтервал допомагає вибирати оптимальний режим польоту. І - точно приземлятися. Літак здатний сідати навіть на непристосовану палубу корабля у відкритому морі.

"Найбільший кайф - коли заходжу на посадку і сідаю з точністю до 5 метрів, - говорить Яковлєв. - Цікаво, що перший раз літак злетів 13 числа в п'ятницю. Ця золота медаль - моя 13-а нагорода, а модель - 13-та розробка."

На початку 1990-х Юрій Яковлєв пішов із заводу "Антонов" і створив компанію з виробництва надлегких літаків. Тоді в українську фірму інвестував фінський підприємець. Вистачило коштів розробити два літаки. На виставки в українських винахідників грошей не було, і Юрій Яковлєв вирішив брати участь у змаганнях, де повинна була відбутися презентація надлегких моделей. Перший літак вдалося продати за 12 000 доларів. Це дало поштовх для виробництва.

Сьогодні підприємство "Аеропракт" займає третє місце в світі по виробництву легких і надлегких літаків. За 25 років зроблено майже 1100 апаратів. Цех з виробництва базується в центрі столиці.

Літак AEROPRACT-40 має двигун позаду

"Літаки класу ultra-light - це як мотоцикли, - каже Яковлєв.- Основне їх призначення - розвага. Така собі "техніка вихідного дня"."

"Аеропракт" випускає літаки з різними опціями, є навіть автопілот з прив'язкою до GPS. Основні серійні моделі дві: А22 за 45 тис євро і нова модель А32 за 55 тис. Під замовлення випускаються літаки- амфібії, які можуть сідати як на воду, так і на сушу і надлегкі спортивні моделі.

AEROPRACT-40

"Австралія, Іспанія, Франція, Чилі, Аргентина, Панама, - перераховує Яковлєв. - Більшість йде на експорт - більш, ніж в 40 країн. Тільки один-два літаки на рік залишаються в Україні. Кілька літаків щорічно продаємо в США."Кабіна пілота AEROPRACT-40

Український літак зроблений з американського металу і пофарбований американською фарбою. Мотор - австрійський, обтяжка французька. Для того, щоб запустити нову модель, треба максимум пару років. При цьому левова частка часу витрачається не на власне розробку, а на запуск серії. В середньому в місяць виготовляють 7 двомісних "Аеропрактів".Приборна дошка AEROPRACT-40

Всього в літаку більше 2000 деталей і вузлів. Стільки ж на один літак йде заклепок. Частина нижньої площини крила робиться зі спеціальної тканини - для зниження ваги апарату.Літак AEROPRACT-40. Шасі

"Наші літаки практично вічні, - запевняє Яковлєв. - Деталі міняємо, а більше проблем немає. Якщо літак стоїть в приміщенні, то може прослужити десятки років."Літак AEROPRACT-40. Саме на цій моделі Юрій Яковлєв став чемпіоном на змаганнях в Угорщині

Австрійський двигун на AEROPRACT-40

Юрій Яковлєв - співвласник підприємства, головний конструктор, пілот-спортсмен і чемпіон світу

Літак AEROPRACT-40 і його великий "ліхтар"

Джерело: Gazeta.ua
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...