На Франківщині ідентифікували загиблого сто років тому воїна (фото)

Племіннику загиблого солдата передали речі, знайдені разом із останками.

Журналісти і дослідники виявили під час пошукової експедиції на горі Кукул (Карпати, Івано-Франківська область) останки загиблого під час Першої світової війни бійця, якого вдалося ідентифікувати лише через пару років. Ним виявився 27-річний уродженець села Яблунів Тернопільської області Дмитро Шабатовський, розповіла Вікторія Сімкіна у своєму Facebook та зазначила, що навіть зустрілася з рідними воїна, передають Патріоти України.

Останки військового були знайдені у 2016 році.

Так, зазначимо, що в серпні 2016-го в адмінмежах смт. Косів, Верховина, Ворохта Івано-Франківської області, смт. Ясіня Закарпатської області та у районі хребта гори Кукул, ВГО "Союз "Народна Пам'ять" провів пошукову воєнно-меморіальну експедицію "Міжнародна Вахта Пам'яті "Черемха-2016" ("Карпати-2016"), присвячену 100-річчю битви за Карпатські перевали.

При виявленому солдаті був смертник із добре збереженим листом, однак у тексті столітньої записки прочитати ім'я ніяк не вдавалося. Написи розібрали, лише підключивши колег-пошукачів зі Швейцарії та іменитих істориків.

Крім того, за допомогою журналістів змогли знайти родичів загиблого бійця, які, як виявилося, досі живуть в селі Яблунів.

"Навіть ми, пошуковики, не думали, що таке можливо!", - зазначила Сімкіна.

До Першої світової війни солдат не встиг одружитися, але його брат, з яким вони воювали разом, повернувся живим і обзавівся сім'єю.

Внучатому племіннику Дмитра Івану та його дружині Надії передали речі, знайдені разом із останками.

Також Івану показали могилу Дмитра Шабатовського в селі Татарів.

"Ми поховали його 11 листопада. У день закінчення Першої світової", - розповіла Сімкіна.

"У мами з татом всі діти були світлими, а я один чорний. Дід казав, що я з його братом Дмитром одне лице. Любив мене дід більше за всіх. На Пасху дочок візьму онуків та приїдемо сюди. Стою тут і відчуваю - рідня", - передала слова Івана журналістка.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...