На Херсонщині розкопали сенсаційний курган 3 тис. до Н.Х. (фото)

На курортній Арабатській Стрілці Херсонщини археологи відкрили в кургані доби бронзи, розташованому на території Щасливцевської сільської ради Генічеського району, 16 поховань різних культур.

Про це повідомив офіційний сайт Щасливцевської сільської ради, передають Патріоти України.

"З 17 вересня по 9 жовтня в селі Щасливцеве тривала осіння Арабатська археологічна експедиція-2018. Наукові співробітники Інституту археології НАН України під керівництвом завідувача відділом "Польовий комітет" Інституту Археології НАН України Юрія Болтрик провели на замовлення Щасливцевської сільської ради розкопки кургану бронзового століття. Перша знахідка буквально в перший же день розкопок останків воїна-сармата (представника племені роксоланів) приголомшила всіх. Але виявилося, що це не все, за нею були відкриття за відкриттям - археологи відкрили в кургані 16 поховань. Як повідомив голова експедиції Юрій Болтрик, 7 з них належать до ямної культури, 1 - до катакомбної, 1 - до зрубної культури, 2 поховання належать пізньосередньовічним кочівникам, 3 - залишені поселенням культурного кола Бабине, 1 могилу залишили роксолани (представники кочових сарматів)", - йдеться в розміщеному на сайті сільради матеріалі.

Поховання Ямної культури

Щодо часового періоду використання даного кургану, то, за попередньою інформацією археологів, він охоплює час від 3 тисячоліття до Р.Х. до 15 - 17 століття н.е. Тобто, як місце поховання цей курган давні мешканці Арабатського степу використовували в період з епохи ранньої бронзи до пізнього середньовіччя, відзначається в повідомленні.

Поховання середньовічних кочовиків

Згідно з оприлюдненою інформацією, археологи знайшли в кургані залізні меч і ніж (збереглися в уламках), кремнієвий меч, срібну пронизку (покриту потужним шаром оксиду, тому сам метал ймовірно не зберігся), 4 невеликих глиняних глечика, на яких можна добре розгледіти орнаменти і фрагменти амфор і інший ліпного посуду. Знайдені артефакти археологи відвезли до Києва для більш ретельного дослідження фахівцями.

Срібна пронизка

"У сільської ради є бажання провести додаткове дослідження останків. Як відзначили археологи, є можливість дізнатися вік, стать, народність цих людей, звідки вони прийшли, навіть яка тоді була їжа. Також всі ці дослідження підтверджують, що Арабатській Стрілці не 800 - 900 років, як прийнято вважати, а що вона значно старше, хоча тоді і виглядала по-іншому. і що ще 5 тисяч років тому тут жили люди. Навесні плануємо повторити експедицію, а за зиму будемо думати, яким чином, і в якій формі донести отриману інформацію до жит лей і туристів", - заявив Счаслівцевскій сільський голова Віктор Плохушко.


Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...