Вірогідність зараження до 90%: На Львівщині помер двомісячний малюк

На Львівщині двомісячний малюк заразився кашлюком від старших брата і сестри і помер, так і не дочекавшись щеплення.

Як повідомляє "Львівська газета", батьки одразу не звернули увагу на кашель старших дітей і не розпізнали вчасно небезпечну інфекцію, передають Патріоти України.

Старші діти перенесли захворювання без ускладнень, а організм немовляти побороти інфекцію, на жаль, не зміг.

"Підступність цієї інфекції в тому, що напади спазматичного кашлю у дитини починаються тільки з третього тижня хвороби, а до цього відрізнити коклюш від інших респіраторних інфекцій складно. До появи кашлюкових нападів кашлю дитина не температурить і його загальний стан не погіршується. Може бути нежить і покашлювання. Так триває до 14 днів, батьки водять дитину в дитячий сад і заражають інших дітей. Збудник поширюється повітряно-крапельним шляхом. Вірогідність зараження при контакті з хворим становить до 90%", - говорить лікар-епідеміолог Львівського обласного лабораторного центру Любов Бойко.

Як проявляється кашлюк?

За словами Любові Бойко, основні прояви кашлюку - це кашель і підвищення температури тіла. Спочатку кашель сухий, через 7-14 днів проявляється спазматичний кашель, напади частішають. У деяких випадках спазми навіть можуть викликати блювоту.

Чим небезпечний кашлюк?

Найбільша небезпека - сильні напади кашлю, які можуть призвести до затримки дихання і впливати на серцево-судинну систему.

Захворювання є небезпечним для дітей до року, тому що через часті напади кашлю їм важко дихати, вони можуть посиніти або почервоніти від нестачі кисню. Тому при перших проявах нападів кашлю слід одразу звернутися до лікаря.

Серед ускладнень, які викликає кашлюк, як стверджує лікар-епідеміолог, є пневмонія, викликана кашлюковою паличкою або вторинною бактеріальною інфекцією. Він також може викликати гострий ларингіт із стенозом гортані, бронхіоліти, носові кровотечі, зупинку дихання, пупкову або пахову грижу. Може також виникнути енцефалопатія (ураження головного мозку), яка призводить до смерті або викликати глухоту, епілептичні приступи.

Летальність від кашлюку становить 3%. Найвища - серед дітей до двох місяців.

Єдиним надійним засобом профілактики є вакцинація. Перше щеплення дітям роблять у 2 місяці, друге - в 4, третє - в 6. Вакцинація в 70-80% попереджає захворювання або ж коли дитина захворіла, хвороба проходить у легкій формі.

До групи ризику входять:

- діти до року, особливо в перші два місяці,

- діти з хронічними легеневими захворюваннями, муковісцидоз, хворобами, що супроводжуються дихальною недостатністю, з імунодефіцитними станами,

- вагітні в 3-му триместрі вагітності.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...