На межі: Стало відомо, на що найбільше грошей витрачають українці (інфографіка)

Абсолютна більшість витрат українців (понад 70%) іде на купівлю їжі та оплату комунальних послуг. А це означає, що у всьому іншому доводиться суттєво собі відмовляти.

24 канал проаналізував, як розподіляються витрати середньостатистичного українця, передають Патріоти України.

То на що ж іде найбільше грошей?

За даними Держстату за перші 9 місяців 2017 року, 48,4% витрат українців припадало на продукти харчування та безалкогольні напої. На другому місці – витрати на житло і оплату комуналки (16,7%). На третьому (7%) – різні неспоживчі витрати, такі як допомога родичам, вклади в банки, ремонт житла тощо. Ще 12% припадає на купівлю одягу та взуття, охорону здоров’я та проїзд у транспорті.

Витрати українців статистика
Українці не мають з чого відкладати на відпочинок та предмети побуту. А на такі речі, як освіта або відпочинок, припадає менше 2% витрат українців!

Щодо їжі, то найбільше грошей українців іде на молочні продукти та яйця, овочі і хліб.

Що їдять українці

Чому це важливо?

Ці цифри добре показують, що українцям вистачає грошей, грубо кажучи, лише на виживання – щоб прогодувати сім’ю і не залишити її на вулиці. І це велика проблема. Про такі важливі речі, як щорічний відпочинок, саморозвиток чи купівлю речей, потрібних у побуті, більшість українців навіть не мріють. Бо відкладати просто немає з чого.

І не тому, що багато їдять, як колись казав міністр соцполітики Андрій Рева, а тому що рівень зарплати в Україні просто не дозволяє змінити стан речей. В середньому сукупні витрати українця за перші 9 місяців 2017 року становили 6903 гривень на місяць. При цьому середня зарплата за цей період становила 6848 гривень. А це значить, що українці витрачали навіть трохи більше, ніж заробляли.

Оскільки сума витрат і доходів українців майже однакова, то витрати на їжу становлять майже 50% і від доходів. Для порівняння: жителі Великобританії витрачають на харчування 8,1% доходів, поляки – 16,5%.

Тож владі треба дуже добре попрацювати над тим, щоб покращити економічну ситуацію в країні, аби люди не виїжджали за кордон, шукаючи кращого життя. В іншому випадку є дієвий спосіб – демократичні вибори. Як сказав у коментарі 24 каналу екс-посол США в Росії Майкл Макфол, уряд і парламент повинні відповідати за свої дії. "І вибори – це якраз хороша нагода: давайте вирішимо, що ви робите, якщо ви нічого не робите – час піти", – зазначив експерт.

Чому так сталося?

Причини такої ситуації є як мінімум дві. По-перше, рівень зарплати в Україні в рази менший за середньоєвропейський. У 2017-му році 24 канал порівнював середню зарплату в Україні та інших європейських країнах (для зручності ми перевели всі цифри у гривні за тодішнім курсом). Наша країна у списку була остання (!) із розміром зарплати 7339 гривень (станом на липень). На другому місці із суттєвим відривом була Болгарія (12 736 гривень), а зарплата в наших сусідів Угорщині, Польщі та Словаччині становила від 19,5 до 23,6 тисяч гривень. Що вже згадувати про лідерів рейтингу – Норвегію, Ісландію та Ліхтенштейн, де зарплата становила від 106 до 170 тисяч гривень!

Тому й складається така ситуація, що попри те, що ціни на продукти та послуги в інших європейських країнах і вищі, ніж у нас, ці витрати для європейців становлять значно менший відсоток від зарплати, ніж в Україні.

По-друге, шалений ріст цін. У 2017 році Україна потрапила у двадцятку країн світу із найвищим рівнем інфляції. Нагадаємо, у 2017 році рівень інфляції в Україні становив 13,7% (хоча прогноз НБУ був на рівні 8%). У країнах Європи ця цифра коливається в межах 1-3%. А в Ірландії, наприклад, інфляція взагалі становила 0,4%.

А тим часом, за підрахунками журналістів 24 каналу, година праці нардепа коштує 850 гривень, а простого українця – всього 53 гривні...

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...