На що МОН прирікає мозок українських дітей

Через нестачу коштів уряд вирішив відкласти реформу освіти. Втім, деякі зміни у системі школярі можуть відчути вже з наступного року.

Принаймні МОН випустив рекомендації щодо викладання загальноосвітніх предметів. Документ займає аж 127 сторінок, хоча здебільшого описує нюанси на кшталт включення або виключення певного твору з програми. Але кілька цікавих моментів таки є, передають Патріоти України з посиланням на Depo.UA.

Наприклад, першачкам домашні завдання не задаватимуть, а у 2-4 класі їх виконання має займати від 45 хвилин до 1,5 години. На вихідні та свята давати домашню роботу взагалі заборонено.

У першому класі знання оцінюватимуть усно. Словесна характеристика замість оцінок, за рішенням школи, може залишитися і в другому класі.

Для вчителів передбачена певна свобода – наприклад, способи передачі знань і порядок викладення тем та кількість присвячених їм годин, педагоги обирають самостійно.

Для учнів 6-10 років хочуть запровадити так звані інтегровані уроки – коли знання з кількох дисциплін подаються в рамках однієї теми. Пропонують також нестандартні форми занять - урок-подорож, урок-казка, урок-свято.

Вивчення другої іноземної залишається на розгляд самого навчального закладу. Але попрактикувати іноземну дітям пропонуватимуть у пришкільних мовних таборах Go Camp за допомогою волонтерів з різних країн.

З цього навчального року активно беруться впроваджувати концепцію "Нова українська школа". Так, підхід до вивчення географії у 5-9 класах мають докорінно змінити – мовляв, від окремих параграфів перейдуть до цілісної картини світу і знань, які можуть знадобитися учням у майбутніх професіях.

Так, у 6-му класі однією зі змістових ліній буде "Здоров'я і безпека", де дітям розкажуть про природні явища, мінеральні води, отруйних тварин і рослини і правила поводження з флорою і фауною під час подорожей. А лінія "Підприємництво і фінансова грамотність" має відкрити очі на можливості розвитку бізнесу у певному регіоні. Також є лінії "Екологічна безпека та сталий розвиток", "Громадянська відповідальність".

Ці ж змістові лінії є у курсі фізики та хімії.

Заняття з фізкультури у початковій школі пропонують урізноманітнити уроками з хореографії, ритміки, плавання. Здебільшого, пропозиція утопічна, адже навчальний заклад навряд чи найматиме вчителів і шукатиме особливо обладнані приміщення заради такої екзотики.

Передбачені у програмі і курси "морально-духовного спрямування" – "Етика", "Християнська етика в українській культурі", "Біблійна історія та християнська етика", "Основи християнської етики". Щоправда, це складова варіативної частини (себто, дисципліни на вибір) і викладатимуть їх зі згоди батьків. Також, якщо погодяться школа і батьки, у старшій школі пропонують спробувати курс "Громадянська освіта". Наразі він є пілотним проектом.

ФІНСЬКИЙ ВЕКТОР

При найближчому розгляді навіть ці мінімальні зміни є першими ластівками наближення української системи до фінської. Фактично МОН намагає перемістити акцент з надскладних матерій та змагань за бали на інтегровані дисципліни, альтернативні форми занять, навчання без оцінок і наближення предметів до реального життя. Хай і запроваджуються ці зміни здебільшого для першокласників, а потім – учнів початкової та середньої школи.

Про фінську модель керівники МОН говорять довго і багато, і цікаво, що відповідь з того боку теж чутна. Так, цього літа стало відомо, що Фінляндія готова виділити Україні 6 млн євро на реформу освіти. А голова МОН Лілія Гриневич розповіла, що впродовж навчального року 2017-2018 першокласники приблизно чотирьох шкіл на область будуть вчитися за новими принципами. Зокрема, вчителі визначатимуть Тему дня, і всі уроки будуть крутитися навколо неї.

Планується підвищення кваліфікації 20 тисяч вчителів – точніше, їх вчитимуть працювати за новими принципами.

Що ж до інших – МОН, судячи з рекомендацій, фактично готує поле для змін.

Щоправда, у суспільстві, а точніше, у професійному середовищі ставлення до реформ скептичне, адже ті самі інтегровані дисципліни автоматично означатимуть зниження планки теоретичних знань. Нинішні вчителі і науковці не уявляють, як, грубо кажучи, можна прибрати зі шкільних уроків дискримінанти і арифметичну прогресію, і що при цьому станеться з мозком учнів.

Так, наприкінці липня українці науковці ополчилися на запропонований МОН проект програми з дисципліни "Фізики і астрономія" і навіть написали обурений лист керівництву країни.

"Цей проект є абсолютно неприйнятним, що очевидно кожному працюючому вчителю і кожному фахівцю з фізики. Він, по суті, не розкриває предмет, а підміняє базову освіту випускників середньої школи "загальними поняттями", безсистемно вирваними із суцільної фізичної картини світу, як основи природничих знань і наукового світогляду", - йдеться у документі.

Не менше критики було і щодо наміру об'єднати фізику, хімію, біологію, географію, астрономію і екологію у єдиний інтегрований курс "Природничі науки". Хоча ідея стосувалася учнів закладів з гуманітарним профілем, у соцмережах задолдонили ледь не про смерть української школи.

Наразі ж кажуть, що природничим наукам треба навпаки приділяти більше уваги. Адже результати ЗНО навіть при зниженій планці плачевні. Так, іспити з фізики не склали аж 23% випуснкиків, з хімії -- 19 %, а з математики -- 16,4%.

СЕКРЕТИ УСПІХУ

Між тим, сама Фінляндія, приклад якої намагається наслідувати Україна, багато років поспіль займає перші позиції у Міжнародній програмі з оцінки освітніх досягнень учнів (PISA).

І фінська система освіти – це не лише райдужне шкільне життя з безкоштовними ланчами і повагою до дітей.

Зокрема, прищеплювати любов до знань тут починають з перших днів народження: у так званий "материнський пакет", який вручають батькам при народженні, входить три книжки – дві для дорослих і одна для немовляти. Цікаво, що Фінляндія є одним зі світових лідерів з випуску дитячої літератури.

Вже з восьми місяців у країні діють безкоштовні дитячі простори на кшталт українських дитячих садочків. Здебільшого діти тут граються, вчаться толерантності і вмінню співпрацювати. Офіційна мета дитячої освіти – навчити вчитися.

За рік до школи можна записатися у спеціальний заклад, де починають готувати до шкільного життя.

У школі величезну увагу приділяють вивченню іноземних мов. Першу іноземну починають вчити вже у третьому класі. Випускники ж знають свою мову і аж чотири іноземних. При цьому знання підтягують вдома. Зокрема, велика кількість фільмів і програм по телевізору транслюється мовою оригіналу з фінськими субтитрами.

Фіни готуються взагалі відмовитися від традиційних предметів і перейти на модульну освіту. Наприклад, розглядаючи сучасний смартфон, можна вивчити терміни іноземною мовою, пройти кілька тем з фізики, хімії, математики і інформатики.

Наразі ж реформа ще в процесі. Але вже багато років вчителі самі визначають, як будуть структурувати уроки і теми у рамках визначеного плану освіти. Більше того, право обирати цікаві теми мають і учні. Не обов'язково обмежуватися стінами школи і педколективом – наприклад, можна запропонувати піти в музей, запросити до школи відомого вченого.

Каральну педагогіку залишили в минулому. Сидіти рівно, склавши руки одна на одну, у фінській школі не модно. Дитина може сісти або лягти на підлогу, безперервно чухати потилицю або навіть вийти з класу, аби обмізкувати отримані знання. Свобода, яка в Україні доступна хіба що учням вальфдорських шкіл…

Та й успіхи шкільних відмінників тут не є інструментами маніпуляції. Фінським дітям пояснюють: немає обдарованих дітей і дітей-нездар. І якщо хтось засвоїв тему швидше, має не сидіти і пишатися, а допомогти однокласнику. Словом, скандинавський соціалізм з пелюшок, який здатен сильно роздратувати любителів конкуренції.

ДЕМОКРАТІЇ НЕДОСТАТНЬО

Втім, високі рейтинги - непоганий аргумент "за". Здається, варто лише змістити акценти, дозволити дітям бавитися на уроках, запровадити культ читання та ввести кілька експериментальних дисциплін, і українські діти теж стануть одними з найбільш освічених у світі. Не надто важка задача, яку можна реалізувати навіть за рік.

Але наївно забувати, що зміни потребують дуже високої кваліфікації і вмотивованості самих вчителів. І насправді, реформа фінської освіти почалася зі змін в освіті самих педагогів.

Недаремно, наразі у педагогічні виші у Фінляндії конкурс сягає 10 людей на місце, а самі вчителі витрачають багато часу на самовдосконалення (на це їм виділено кілька годин з робочого часу).

Наразі ж противники українських консерваторів зазначають: можливо, наші діти провалюють ЗНО з точних наук зовсім не тому, що теоретичні премудрості і формули в чотири поверхи у нас не в пошані. Та й кількість витраченого на навчання часу не завжди корелює з обсягом засвоєних знань. Просто сучасні діти потребують людяного підходу і цікавих фактів, а не просто кнута і пряників, надійно захованих у кутку ледь не кожного класу з радянської епохи.

Щоправда, агітувати за фінську модель треба обачно. Адже у країні так концентруються на тому, щоб жодна дитина не відчувала себе невдахою і не плелася у хвості, що забувають приділяти достойну увагу учням з блискучими розумовими здібностями. Тож аби не занехаяти талант батькам таких дітей доводиться наймати репетиторів.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...