"На те вони й москалі, щоб капостити. Вони ж без цього жити не можуть", - Гримчак

Чи можливий реванш проросійських сил в Україні, якою є економічна та екологічна ситуація в окупованому Криму та чому власники кораблів, яких затримують в Азовському морі, не скаржаться на дії росіян.

Юрій Гримчак

Про це Заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Юрій Гримчак, передають Патріоти України.

- Наскільки вірогідним ви вважаєте реванш так званого "біло-блакитного" табору?

- Я читав соціологію. Умовний другий тур: мовляв, за Юрія Бойка проголосує 86% населення. Ну не можу я в це повірити, бо це дурниця. Крім того, їхній ядерний електорат залишився на окупованих територіях. Найбільш прикро було б, якби перемогли не відверто проросійські сили, а ті, хто не має принципів. Якщо вони переможуть, то ми втратимо те, що є. Сто років тому, в 1918-му, у нас були Грушевський, Скоропадський, Петлюра. Їм усім кричали "ганьба". А далі прийшли більшовики, фактично ті ж росіяни, перестріляли усіх – і вже не було кому кричати "ганьба".

Можливо, найбільшою цінністю зараз є держава, яку ми втратили в 1918-му. А що отримали натомість? Голодомори, розстріли, вбивства, "розстріляне відродження". Знаєте, чим відрізняються "порохоботи" і "зрадофіли"? Перші вважають, що в нас є наша держава, а в ній – наші президент, парламент, уряд, спецслужби, поліція, Збройні сили, люди, земля. Ми вважаємо, що наша країна не зовсім ідеальна, тож треба працювати, відновлювати й будувати, можливо, навіть помилятися, але щось робити.

"Зрадофіли" ж не вважають Україну власною країною. Вони хочуть, аби хтось інший побудував їм ідеальну, на їхню думку, країну, а вони після того вирішать, чи достатньо ця країна ідеальна для них. Ось і вся різниця. Коли сьогодні на озброєння приймають артилерійський комплекс "Богдана", я радію. Але якийсь диванний експерт каже, що і це не так, і те не туди. А як щодо того, щоб піти й зробити щось добре самому принаймні на власній вулиці? Тоді в людини буде історія успіху. Але в нас таких чомусь не дуже люблять. Знаєте, ми от з помічником їхали до вас і жартували, що навколо таке "зубожіння", що автівки стоять у три ряди й ніде приткнутися.

- Як тоді в нашій країні, де є наша СБУ й наша поліція, скажімо, така людина, як Віктор Медведчук, займається публічною політикою?

- Ви знаєте, я вважаю, що це наша перевага. Навіть якщо він у публічній політиці. Колись я непогано (зараз трохи гірше) знав Кримінальний процесуальний кодекс. Так-от, я писав статті-"абевегедейки" для прокурорів, можна сказати, тролив їх потроху. Так от в мене одне питання до всіх, хто кричить: в якому кримінальному злочині можна звинуватити пана Медведчука?

- Тобто перед законом він чистий?

- Я не знаю. Я вірю, що він погана людина, але якщо ми почнемо саджати всіх поганих людей, то в нас на вулиці нікого не залишиться. Існують різні рівні "поганості". В чому його кримінальне правопорушення? Те, що він сьогодні фактично виступає з точки зору інтересів Кремля… Ну, є така справа. Але чи є в нас доведені факти, що він отримував звідти гроші? Немає.

Чи можна сьогодні сказати, що Рабінович у нас популіст, ну й додати ще багато менш толерантних епітетів? Можна. Але те ж саме можна сказати й про інших. Але в мене питання: немає криміналу? Вибачайте. За часів Януковича, за якого, як дехто каже, краще жилося, на мене завели дві кримінальні справи. Я не хочу, щоб Медведчука садили тільки тому, що хтось вважає, що він повинен сидіти. Я хочу, щоб у нашій країні людей притягували до відповідальності за скоєння кримінального злочину, а не тому, що він поганий. Вони сьогодні хочуть іти на вибори? Це їхнє право.

Колись я писав статті про те, коли людина стає виборцем і свідомими громадянином. Це відбувається тоді, коли вона розуміє наслідки свого вибору. Ви знаєте, що безкоштовний проїзд для пенсіонерів у СРСР з’явився тільки в 1989 році? І він аж донині гробить український комунальний транспорт. І коли Рабінович виходить і пропонує скасувати комунальні платежі для пенсіонерів, у мене виникає питання: а коли ми тоді ліквідуємо житловий фонд як клас? Хтось же повинен за це платити. Хто? Держава? А скільки людей в нас платять податки?

- Не менше питання: а скільки людей думає, що плату за комунальні послуги справді треба скасувати?

- Вибачте, але політик, який виходить і каже таке, – не ідіот! Він же вас розводить, вибачте, як лохів! Як донецький можу сказати, що "лох – это судьба". Була в нас така приказка там. Якщо людина, розуміючи чи не розуміючи, лізе в такі речі, то доля її покарає і правильно зробить.

- Тобто хто поведеться – той отримає по заслугах?

- Так. А там, де держава намагається все регулювати, стається Венесуела. Там місцеву валюту в обмін на долар міняють кілограмами! Хочете так жити? Нема питань, але ж ми вже так жили, люди, чому ви знову йдете цим шляхом? Але вони мають право це робити. Це рівень зрілості суспільства.

- Тобто він не надто високий.

- Він у нас завжди таким був. Коли я чую, що "держава мені винна", то завжди дивуюсь – ти займав щось у неї? Надто ті, хто заплатив п’ять копійок податків і то давно. Наприклад, у США є приказка: є дві речі, яких неможливо уникнути: смерть і податки. І всі платять. Мабуть, саме тому Америка – така багата країна.

За останні чотири роки ми зберегли державу, ми накреслили шлях, як і куди йти, але чим далі, тим більше треба розуміти, що все більша кількість проблем вирішуватиметься не державою, а кожною окремою людиною.

- Щодо кримських проблем: що відбувається з водою на півострові?

- На 70% території Криму сьогодні засуха, там немає води. Майже щодня з’являються повідомлення про те, що пересихає річка, водосховище тощо. Навіть попри те, що останніми днями йшли дощі, рівень води у водосховищах не піднімається, бо випаровування відбувається швидше. На сьогодні Крим – це фактично зона екологічного лиха. Без сумніву, сільське господарство вмирає. Є проблема з постачанням води для людей. Є багато відео, на яких видно, що з крану тече щось буре, я вже мовчу про те, що солоне.

Що стосується подачі води, то країна-агресор, Російська Федерація, не зверталася до України з приводу водопостачання.

- Тобто вони не просили подати воду?

- Не просили. Офіційно – жодного разу.

- А якби звернулися?

- Тоді обов’язково треба було б написати: "Шановна владо України, ми, країна-окупант, Російська Федерація…" Бо ж чого, ви, хлопці, звертаєтеся до нас? Оскільки це окупована вами територія, то перший крок для подачі води – визнання цього факту. А інакше якого біса ми повинні з вами розмовляти? Якщо вони визнають, що це окупована територія, яка належить Україні, то ми з гуманітарних міркувань можемо розглянути можливість подачі води. Щоправда, треба буде порахувати, в яку суму ця вода обійдеться країні-окупанту, Російській Федерації.

- Але навряд чи така ситуація можлива.

- Не факт. Усе можливо. Колись радянська армія піднялася й за півроку вийшла з Чехословаччини, Угорщини… Питання в тому, до якого рівня дна дійде Російська Федерація у своєму впертому прагненні бути імперією, маючи при цьому трохи менше 1% світового ВВП.

- І маючи кілька окупованих територій, які треба утримувати.

- Рахуємо: Донбас, Крим, Осетія, Абхазія, Придністров’я. Це вже п’ять. А ще є Сирія. Тобто в них є куди витрачати гроші.

- Росія швидко мілітаризує Крим. В чому полягають найбільші загрози?

- За всієї любові до Чорного моря маю сказати, що воно не таке вже й велике. Воно прострілюється сучасною зброєю вздовж і впоперек, тому слова, що Крим виконує роль "непотоплюваного авіаносця", як стверджують росіяни, - це дурниці. Думаю, що есмінець США, який зайшов у Чорне море, може самотужки потопити весь Чорноморський флот Росії.

- А як щодо іншої поставленої зброї? Крім того, вони на кримських заводах будують нові кораблі.

- Та що вони постачають… Росіяни розмахнулися на будівництво 20 корветів. Один начебто побудували, хоч і не без проблем. Немає тієї сили, що була колись. Але те, що Крим мілітаризується – правда.

Проте, окрім моніторингу екологічної ситуації, ми відстежуємо також рівень освітленості Криму. За останні чотири роки він впав на 20%. Це свідчить про те, що туризм і промислове виробництво не розвиваються. Рівень освітленості підвищився тільки на російських військових базах. Ми фіксуємо, що туди заходять і облаштовуються війська. Крим був потрібний їм не для відпочинку і вже точно не для захисту російськомовного населення, а як військова база. Це логіка 19 століття. Повторюю, що сучасна зброя дозволяє прострілювати Крим і Чорне море з кінця в кінець.

- Щодо іще меншого моря – Азовського – затримання кораблів, які відбуваються…

- Назвіть хоча б один затриманий корабель.

- Є бази даних із довжелезними назвами й даними суховантажів і не тільки.

- Немає там сьогодні жодної офіційної інформації про затримання суден.

- А як же те, що їх зупиняють, перевіряють, затримують?..

- Є угода 2003 року про спільне використання Азовського моря, де такі дії Російської Федерації дозволені. Так само і українські військові судна й прикордонники мають право зупиняти й оглядати всі судна, що йдуть через Азовське море. Наскільки мені відомо, жодної скарги на затримання суден немає.

- Тобто люди, які стоять там по п’ять діб, не скаржаться?

- Назвіть хоча б один корабель, який поскаржився.

- Тоді чому вони не скаржаться на затримання, які зривають їм графіки доставок вантажу?

- Так, ми фіксуємо, три доби я не бачив, але зазвичай ідеться по кілька годин. Це створює незручності для екіпажів і судновласників, але це не порушення закону.

- Ми можемо аналогічно затримувати судна, які прямують до російських портів?

- Можемо, але ми майже не маємо військових суден в Азовському морі. Там є прикордонні катери, які базувалися в Криму й відійшли в 2014-му. А коли хтось вам розповідатиме, що ми маємо надзвичайно швидко створити свій потужний Військово-морський флот, скажіть, що це неможливо. Будівництво одного судна займає декілька років, а знищується воно одним залпом ракет. Тож є питання, чи є сенс створювати в Чорному морі потужний Військово-морський флот, якщо він не має особливого застосування й фактично є платформою, в яку можна поцілити з будь-якої точки Чорного моря. Державна політика не в тому, щоб бити себе в груди й розповідати казки по телевізору, а в обрахуванні необхідності, можливості й ухвалені рішень.

- І все ж чому, по-вашому, власники суден не скаржаться?

- Бо вони заробляють там гроші. Якщо їх затримують на три години, то вони щось втрачають. Але ж їх можуть затримати й на 20 годин, і на довше. Тому скарг у нас немає. Гібридна війна не має лінійного вирішення. Те, що я бачу… Можливо, так воно й станеться. Але це не військовий шлях.

- А який?

- Дипломатично-політичний.

- Перемовини?

- Та ні, із ким там перемовлятися? З Росією? Ще раз кажу – вони не порушують законодавства.

- Тобто просто капостять.

- На те вони й москалі, щоб капостити. Вони ж без цього жити не можуть.

- І як можемо на це відповідати?

- Наскільки мені відомо, ми розробляємо шляхи. Повірте, із того, що відбувається в сучасному світі, видно максимум 10%. Але в цьому випадку все стане зрозуміло дуже швидко. Так, ми бачимо, що є така ситуація, частина кораблів не може заходити через висоту мосту. І якраз його будівництво – це порушення міжнародного законодавства, норм по користування протоками.

Декілька днів тому були роковини війни між Росією та Грузією. Ви знаєте, що Грузія програла майже всі судові спори? А все тому, що просто так, із шашками наголо, в міжнародні суди не ходять. Принаймні, якщо хочуть виграти. Ми ходимо правильно: готуємося, збираємо доказову базу, іноді навіть наймаємо міжнародні юридичні компанії. Ми хочемо виграти, а не просто створити картинку того, які ми класні. Свого часу грузини пішли шляхом створення картинки й програли. А в мене таке враження, що ми останнім часом погано вміємо програвати – нам краще вдаються перемоги.

Джерело: Апостроф
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Як австрійці господарювали в українському селищі під час Першої світової (фото)

неділя, 23 червень 2024, 22:55

На знімках зображені солдати та місцеві мешканці. Фото зберігаються у Австрійському державному архів. Журналісти пропонують переглянути світлини селища Перегінське - тепер Рожнятівський район Івано-Франківської області, передають Патріоти України. Вони...

Трійця: Легке меню до святкового столу (фото, відео)

неділя, 23 червень 2024, 5:40

На свято можна приготувати прості страви, які не вдарять по фігурі. У неділю, 23 червня, цьогоріч відзначатиметься Трійця – 50-й день після Великодня (Воскресіння Христове). Традиційно меню на Паску жирне, у ньому багато м'ясних страв, оскільки до свя...