На Заході розповіли про "корисний" і "шкідливий" націоналізм в Україні

Професор українських студій Університетського коледжу Лондона Ендрю Вілсон вважає, що в Україні з 2014 року спостерігається зростання двох видів націоналізму – громадянського й етнічного.
Професор українських студій Університетського коледжу Лондона Ендрю Вілсон

Про це Вілсон розповів в інтерв'ю "Апострофу", передають Патріоти України.

"Є дуже цікавий і дуже важливий феномен зростання громадянського націоналізму з 2014 року. Про важливість громадянського націоналізму в Україні говорили протягом 26 років, але завжди було щось подібне до порожньої коробки – чому українці повинні пишатися, крім етнічної приналежності, мови, віросповідання або чогось іншого. Але пройшла Революція Гідності, триває війна на сході, українці стали більш згуртованою нацією, незважаючи на мову, віросповідання тощо", - сказав політолог.

Він зазначив, що етнічний націоналізм більшою мірою є продуктом військової агресії Росії.

"Також помітний ріст і етнічного націоналізму. Більше як продукту війни на сході, ніж як її причини. Коли російська пропаганда намагається зобразити Євромайдан повністю викликаним етнічним націоналізмом, це велике перебільшення. Але війна радикалізує, ми бачимо підйом націоналістичних угруповань. Хоча і не всі з радикальних націоналістичних угруповань є етнічними націоналістами – ультраправими можуть бути і громадянські націоналісти. Такі угруповання можуть ґрунтуватися на екстремістської ідеології, ворожої до мігрантів, ісламу і так далі", - говорить Вілсон.

Також він звернув увагу, що громадянський націоналізм в Україні не пов'язаний безпосередньо з постаттю лідера ОУН Степана Бандери.

"Гордість за оборону власної держави, громадянський внесок у цю боротьбу, жертовність українських солдатів, незалежно від їх походження, внески волонтерів, церков, щоб допомогти військовим зусиллям або внутрішньо переміщеним особам – вся ця громадянська національна гордість, також пов'язана з прапором і національними символами, майже повністю хороша. Це ніяк не пов'язано з Бандерою", - підкреслив експерт.

Крім цього, він закликав не вмішувати у військовий конфлікт на Донбасі етнічний фактор.

"Якщо поглянути на результати опитувань громадської думки, українці абсолютно праві в тому, хто винен у війні. Можна побачити значна зміна у відношенні до Путіна, російській політичній системі, але трохи – в загальному ставленні людей до російської культури, спільному українсько-російському культурному контакту в історичному минулому. І це дуже правильно: цю війну почав Кремль, потрібно звинувачувати, швидше, його, а не звичайних росіян. Звичайно, дехто це змішує. Відродивши старі традиції, з'явилися нові національні угруповання на кшталт "Азова". Всі вони використовують дуже шкідливі, агресивні, шовіністичні або навіть неонацистські символи. Ніщо з цього не є корисним. Ви можете вести цю війну з громадянських позицій – вам не треба робити її етнічної", - констатує британський політолог.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...