На Запоріжжі на День захисника України вшанують юних чапаєвців

Покладанням квітів до пам'ятника Юним чапаєвцям відзначатимуть День захисника України учні військово-спортивної школи з патріотичним вихованням "Запорізька Січ".

Такий захід значиться у програмі, уривок з якої оприлюднила у Facebook запоріжанка Світлана Кущ, передають Патріоти України.

Вшанування юних чапаєвців має відбутися 12 жовтня у рамках відзначення Дня захисника. За словами дописувачки, покладання квітів до пам'ятника – щорічний захід в Запорізькому навчально-виховному комплексі "Запорізька Січ".

Кущ також звернула увагу на навчальні матеріали для першого класу школи, у них використовується прапор країни агресора.

Дописувачка просить відреагувати на викладені факти Міністерство освіти і науки України в особі очільниці Лілії Гриневич.

Довідка: Пам'ятник Юним чапаєвцям був встановлений на острові Хортиця у Запоріжжі 1968 року на честь групи школярів чи то розвідників, чи то диверсантів, які начебто допомагали радянським військам у серпні-вересні 1941 року. Деякі були розстріляні німцями чи загинули під час війни. Відомо про групу стало лише за 16 років після цього. Розкопав та розкрутив тему починаючий журналіст і за сумісництвом співробітник КДБ Ігор Фесуненко. На групі "Юні чапаєвці" він зробив карколомну кар'єру журналіста, згодом журналіста-міжнародника. Ідея була підхоплена радянською пропагандою, "Юні чапаєвці" стали місцевим – запорізьким варіантом краснодонської "Молодої гвардії", але її розмаху тема не набула: кількість підпільників та термін дій був скромнішим і нетривалим. Зважаючи на нашарування радянських міфів про війну, сьогодні важко оцінити, яка частина історії "юних чапаєвців" є фактами, яка легендами.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...