На заваді став низький професіоналізм Генштабу: Бутусов розповів, як ЗСУ могли завдати нищівного удару по Донецьку та врятувати кордони

Стали відомі подробиці одного з найважливіших днів в історії АТО.

Про це на своїй сторінці в Facebook пише журналіст Юрій Бутусов, передають Патріоти України.

«Один з вирішальних днів війни 2014-го року, про який мало хто тоді знав. У секторі «Д» на кордоні з РФ тримали позиції і били ворога підрозділи зі складу восьми батальйонно-тактичних груп», - згадує він.
За словами Бутусова, завдяки точним і адекватним даним офіцерів штабів сектора «Д», сектора «Б», оперативного командування «Південь» стало відомо, що втриматися на позиціях уздовж кордону неможливо, оскільки російська артилерія веде безкарні масовані обстріли, а відповісти не можна було.
Також через велику протяжність і розтягнутість військ не було сил для створення пошуково-ударних груп, які б могли захистити комунікації. Крім того, єдиний маршрут постачання - через село Кожевня в 500 метрах від російського кордону, був залишений 30 липня нашими підрозділами після масованих обстрілів.

«Було відомо з відкритих повідомлень ЗМІ, це не було ніяким секретом, що на допомогу військам сектора «Д» йде головний резерв командування АТО - найбоєздатніші на той момент підрозділи, кулак в складі головних сил 30-ї механізованої, 95-ї аеромобільної та 25-й повітряно-десантної бригад - 7 батальйонно-тактичних груп», - розповідає журналіст.

Вони теж були не в повному комплекті, але це була величезна організована сила, яка могла взяти і утримати за всяку вузол комунікацій.

«Я зустрічався з президентом України і Верховним Головнокомандувачем, і запропонував зосередити всі наявні резерви для оперативного оточення і прямої атаки на Донецьк. Прямий удар по «столиці «ДНР» змусив би противника перекинути всі сили, в тому числі з кордону, щоб деблокувати трасу, щоб захистити місто. На жаль, стало ясно, що 31 липня підрозділи 25-ї бригади почали відхід з самого Шахтарська, був обраний інший план операції», - підкреслив він.

Бутусов переконаний, що рішення тримати під російськими обстрілами слабкі позиції в секторі «Д», і рішення використовувати головний резерв для того, щоб спробувати зайняти Міусинськ, Степанівку, Дмитрівку в серпні - це груба помилка, яка демонструвала не гнучкість командування АТО і відсутність оперативного мистецтва. Сприятлива можливість різко змінити хід війни на нашу користь і нав'язати ворогу ініціативи не була використана, підсумував він.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...