"Наближення до Європи?": Чи перейде Україна на латинський алфавіт

У відмові від кирилиці одні бачать наближення до Європи, інші побоюються розколу України.

Поки в Казахстані президент прийняв рішення перевести писемність в країні з кирилиці на латинську графіку, в Україні теж спливає така ідея, передають Патріоти України.

Частина експертів, зокрема в Галичині, просувають ініціативу про перехід на латинський алфавіт. Вони впевнені, що латинізація наблизить Україну до Європи, де практично всі народи використовують латиницю. У соцмережах вже йде агітація під гаслом "Перейду на латинку - Врятую українську мову".

Львівський художник Влодко Костирко написав ряд статей на латиниці. Серед захисників ідеї - відомий письменник Андрій Любка, який створив словник нових слів (типу "верстак" замість комп'ютер, "осiдок" замість "офіс").

"Зараз відбувається процес євроінтеграції, - сказав Любка на одній з дискусій на цю тему. - Це безпосередньо пов'язано з питанням оформлення документів, яке відбувається саме на латиниці. Наприклад, написання мого імені, скажімо, по-польськи, викликає певні складнощі. Наш сучасний правопис латиницею настільки спотворений, що при оформленні документів на польському і при зворотному перекладі українською моє ім'я звучить вже не як "Андрій", а як "Андріі". тобто виходить, що документи відносяться вже зовсім до іншої людини. Знання латинського алфавіту і його відповідність українському дозволяє нам вирішити це питання".

У прихильників ідеї є проекти транслітерації для "мови". Вони уточнюють: мова не йде про відмову від кирилиці і повний перехід на латинку, а про існування двох алфавітів, щоб упорядкувати написання в закордонних паспортах і на вуличних покажчиках.

За їх словами, перші тексти на латиниці українською мовою з'явилися ще в XVI столітті. Але на відміну від, наприклад, сербської мови латинський алфавіт не прижився в Україні.

"Кирилиця роз'єднує нас з Європою і наближає до Росії", - вважає професор Львівського університету Валерій Корнійчук, але в той же час визнає, що перехід на латинку - довгий процес, який вимагає великих фінансів, і навряд чи це реально сьогодні.

Противники такого правопису кажуть, що перехід на латинський алфавіт може викликати певні складнощі в плані набору тексту. Адже треба розробляти відповідне програмне забезпечення, робити нову клавіатуру. Прихильники латиниці заперечують: є багато програм, які дозволяють розробити власний варіант набору з латинськими літерами.

Думки українців щодо латинізації розділилися. "Наш алфавіт кириличний споконвіку, і перша друкована книга на кирилиці була видана у Львові. Це все політика, яка може ще більше розділити Україну", - виступає проти латинізації Богдан Хомич.

"Круто, можна зробити, як в Сербії, де використовують два алфавіти", - вважає Юрій Хамітов.

Екс-депутат, письменник Володимир Яворівський вважає, що говорити про це рано: "Потрібно, щоб вся Україна говорила українською мовою. І стала сильною державою. Коли не буде проблем з Росією, питання можна підняти, хоча це не має великого значення".

До речі, на пострадянському просторі латинську графіку використовують країни Балтії, Молдова, а також тюркомовні Азербайджан, Туркменія і Узбекистан.
Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...