"Над Трампом збираються хмари", - експерт про результати проміжних виборів у США

Проміжні вибори до Конгресу США завершилися помірним успіхом для Демократичної партії США - демократам вдалося завоювати більшість у Палаті представників, яку вони не контролювали з 2011 року, але республіканці залишили за собою Сенат.

Про те, які це наслідки це матиме для зовнішньої та внутрішньої політики США, розповів Сергій Галака, фахівець-американіст та професор Інституту міжнародних відносин КНУ ім. Т. Шевченка, передають Патріоти України.

"Вибори у США завершилися бойовою нічиєю. Демократи сподівалися, може, й на більше - вони хотіли отримати більше губернаторських посад, можливо, контроль над Сенатом. Але поки що їм вдалося зробити серйозний крок до обмеження можливостей Трампа у внутрішній та зовнішній політиці - взяти контроль над нижньою палатою, Палатою представників, де переобиралися всі 435 конгресменів. Це означає, що демократи контролюватимуть всі основні комітети - комітет зі збройних сил, комітет із розвідки, комітет із юридичних справ і ключовий комітет з бюджету.

Увесь порядок денний Трампа буде натикатися на спротив. Крім того, точно будуть створювати додаткові комісії з розслідування тих чи інших порушень - явних, вірогідних чи умовних. Трампу буде дуже некомфортно, адже його самого чи його оточення зможуть запрошувати не лише спеціальний прокурор США Роберт Мюллер, а й навіть - на слухання в комісіях Конгресу, розслідувати якісь фінансові справи його сім’ї. Або змусити Трампа нарешті надати декларацію про доходи за останні роки. Тобто у Трампа з’являється дуже серйозна проблема у внутрішній політиці, яка матиме наслідки і для зовнішньої.

У випадку із зовнішньою - передусім йдеться про фінансові важелі. Так, у Трампа залишаються свої козирі: по-перше, сама виконавча влада, по-друге, верхня палата, Сенат, яка затверджує всі призначення - і послів, і міністрів. Крім того, залишається Верховний суд, який, після введення туди двох консервативних прореспубліканських суддів, явно симпатизуватиме Трампу. Трамп завжди матиме цей козир. Верховний суд США - доволі особливий орган. Він не просто розглядає справи, за прикладом яких потім розглядають інші справи, - він трактує рішення президента чи закон, прийнятий Конгресом, на предмет відповідності Конституції. Із точки зору механізмів стримування, це досить ефективна система.

Тому тепер можна говорити, що імпічмент Трампа, про який говорили перед виборами, малоймовірний. Однак демократам це й не дуже потрібно. Як сказала Ненсі Пелосі, яка, імовірно, стане спікером нижньої палати, імпічмент не є для Демократичної партії пріоритетом. А от боротьба за всілякі проблеми внутрішнього порядку денного - як от охорона здоров’я чи освіта, та проблеми, пов’язані з зовнішньою політикою, явно будуть предметом обговорення та зіткнень за допомогою Палати представників. Це зв’яже Трампу руки і створить нові проблеми, значною мірою хоронячи його ініціативи у зовнішній політиці.

Вірогіднішим за імпічмент є те, що будуть спроби примусити Трампа зробити якісь кроки: самоусунутися чи піти у відставку. Якщо на нього "накопають" щось серйозне. Невдовзі, ймовірно, опублікують доповідь комісії Мюллера, і, якщо там є показання проти Трампа чи його найближчого оточення (а такі речі вже потрапили в пресу), для президента виникне проблема, що робити далі. По-перше, він тоді навряд чи висуватиметься на виборах у 2020 році. По-друге, на якомусь етапі його можуть поставити перед вибором - або-або.

Зараз усі процеси у США прискоряться, і ми дуже швидко побачимо якийсь новий, цікавий розвиток подій. Мюллер досить ефективно попрацював, якщо робити висновки на основі інформація про помічників Трампа: троє чи четверо вже погодилися на співпрацю зі слідством. Це у них називається They are singing - "Вони співають", тобто дають свідчення. Думаю, Трамп цього дуже боїться.

Однак, навряд чи це все щось радикально змінює для України. Згадаймо, як голосували в Сенаті, де республіканці мають більшість, за закон про санкції проти Росії - 98 голосів проти 2. У Трампа навіть не було думки про вето. Настрій американського істеблішменту щодо можливого втручання Росії у вибори, протидії Росії і, про що менше говорять, протидії Китаю - дуже серйозний. Не думаю, що в цьому плані щось радикально зміниться."

Джерело: Апостроф

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...