Найлояльніший до підвищення цін мер України: У Кличка готують нове подорожчання проїзду громадським транспортом

Столиця з початку 1990-х, часів гіперінфляції, не знала таких перегонів муніципальних цін. Адже соціальна політика була у пріоритеті більшості міських голов, не рахуючи одіозного Черновецького.

Про це пише журналіст Віталій Тисячний, передають Патріоти України.

"У Києві вже до кінця 2018 року вартість проїзду в маршрутках може зрости на кілька гривень. Слідом за липневим подорожчанням комунального транспорту власники окремих маршрутних таксі заявляють, що реальна ціна проїзду має зрости як мінімум на третину.

Чи обґрунтоване підвищення

Перевізники стверджують, гривня знецінилася, а ціна на бензин щодня зростає. Саме тому єдиний вихід із ситуації - підвищити вартість проїзду у маршрутних таксі до десяти гривень. Дійсно, ціна на паливо за останній тиждень зросла на 60 коп. Середня вартість бензину перевалила за 30 гривень. Експерти ж вважають, що тенденція може зберегтися і найближчими місяцями. Всьому виною девальвація гривні, а також зростання цін на "чорне золото".

На користь позиції маршрутників свідчить і нещодавнє подорожчання проїзду у громадському транспорті Києва. Нагадаємо, підвищення торкнулося всього комунального транспорту: метро, трамваїв, тролейбусів, а також автобусів. З 14 липня кияни та гості столиці платять за одну поїздку 8 грн.

У "Київпастрансі" підвищення аргументували насамперед боргами компанії, низькими заробітними платами рядових працівників, а також подорожчанням автозапчастин.

Чого очікувати

Приватні маршрутки, на відміну від комунальних, можуть самостійно встановлювати тариф на проїзд. Таке право їм надав Кабінет міністрів України ще у 2015 році. Своєю постановою уряд відпустив у "вільне плавання" всі комерційні перевезення по країні. Зараз, по суті, ніхто не має права диктувати умови компаніям-перевізникам крім самих пасажирів.

Як вважає активіст організації "Євро-Патруль" В'ячеслав Коновалов, саме тому маршрутники підуть на кардинальне підвищення. "Вони пропонують підняти тарифи до 10 грн вже до кінця цього року. Не вірю, що це обгрунтовано. У них дуже велика корупційна складова у тарифі, як мінімум 20%. Пасажиропотік до кінця не відомий, квитки вони не видають при посадці. Багато водіїв зізнаються, що при щоденному обороті в 3,5 тисячі грн від 800 до 1000 грн він має віддати "криші", щоб його не чіпали", - заявив громадський працівник.

Підвищення буде, але в межах 8 гривень. Таку позицію висловив начальник служби комунальних перевезень Сергій Савтир. Чиновник переконаний, якщо ціна на паливо до кінця року не досягне психологічної позначки у 35 грн, приватні перевізники просто зрівняють тариф із комунальним. "Я поки таких розмов не чув (про підвищення тарифу. - ред.), але впевнений, що до кінця року вони максимум вирівняють до 8 гривень.Зрівняють, скоріше за все, з тарифом у комунальному транспорті. Це можливо після нещодавнього стрибка цін на паливо", - упевнений Савтир.

Джерело: Обозреватель
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...