Нам є ким пишатися: Українець вступив у 10 вишів США, обрав Гарвард і вчиться на курсі з дочкою Обами (фото)

Гарвард, Стенфорд, Дартмут, Колумбійський, Бостонський – всі ці навчальні заклади хотіли бачити українця серед студентів.

Георгій Солодко

Киянин Георгій Солодко у 2017 році вступив відразу до 10 вишів США, та вирішив навчатися у Гарварді, передають Патріоти України з посиланням на Proman.

"Я подавав документи у 20 американських навчальних закладів, отримав пропозицію від 10 з них. Довго вибирав між Стенфордом і Гарвардом, враховував навіть особливості погодних умов у Каліфорнії і штаті Массачусетс", – говорить Георгій.

Георгій Солодко обрав Гарвард і отримав грант від університету в розмірі $ 300 тисяч. Ця сума покриє витрати на 4 роки навчання, житло та харчування. Солодко – єдиний українець на всьому курсі бакалаврату Гарвардського університету, а студентську лаву ділить з дочкою екс-президента США Малією Обамою.

"Ще в 7 класі до мене прийшло розуміння, що хочеться побачити світ, опанувати нові культури, вивчити нові мови, здобути освіту за кордоном і пожити в іншій країні. Спочатку замислювався про Англію. Мені імпонує стиль і формат навчання в цій країні. Але незабаром зрозумів, що вступити в англійський виш проблематично. Тоді почав замислюватися про США, досліджувати всю необхідну інформацію", – розповідає Георгій.

Юнак розповідає, що перше для вступу у топові американські вищі навчальні заклади, – це високий середній бал абітурієнта. Він повинен бути не нижче 11,7-11,8 балів за 12-бальною шкалою. Крім навчальної успішності, добре мати волонтерський досвід, брати участь у клубі дебатів або, наприклад, клубі іноземних мов.

Крім того, необхідно надати академічні рекомендації від учителів, у яких вони розповідають про успіхи свого учня, його захоплення, лідерські якості і додати конкретних прикладів. Після того, як абітурієнт обзавівся рекомендаційними листами, йому потрібно переходити на наступний етап вступної кампанії. Це складання SAT – головного іспиту, обов'язкового для кожного абітурієнта.

Крім того, всі абітурієнти здають тести SAT Subject. Ці тести – своєрідне доповнення до головного іспиту, але містять завдання тільки з одного певного предмета, своєрідний аналог українського ЗНО. Іноземці додатково здають TOEFL – тест на підтвердження знання англійської мови, результати якого самостійно відправляють в обрані американські виші.

Як тести, так і іспит можна здати в Києві, Харкові та Львові. Складання іспиту обходиться абітурієнту і його сім'ї близько 100 доларів. Крім того, необхідно платити за відправку своїх результатів в університети. Кожна така відправка коштує близько 15-20 доларів.

Абітурієнтам, щодо яких університет має сумніви, призначається інтерв'ю. "Важливо, щоб інтерв'ю було тривалим і цікавим. Наприклад, моя "співбесіда" з Гарвардом тривала одну годину 40 хвилин. Мене інтерв'ювала по Skype дуже мила дівчина, яка після закінченню бесіди познайомила мене зі своїм котом", – додає Георгій.

Щорічно студент і його сім'я повинні заповнювати певні фінансові форми. У цих документах вказується, скільки коштів сім'я витрачає на харчування та одяг, яка частина доходів іде на оплату податків та інше.

Крім того, проводиться своєрідний фінансовий моніторинг в динаміці: університет дивиться, в який бік за рік змінився дохід сім'ї. Якщо він істотно виріс і сім'я може покривати частину витрат на освіту самостійно, університет може "урізати" розмір фінансування.

"Думаю, що кожен український абітурієнт апріорі має родзинку, і полягає вона в тому, що він – українець. Топовим американським університетам важливо мати серед студентів інтернаціональне співтовариство, і чим більше представників різних країн навчається у виші – тим для нього краще", – зауважує юнак.

За словами Георгія, усі студенти живуть в гуртожитках, які називаються кампусами. Перед тим, як студент заселяється в кампус, він повинен заповнити певну форму і вказати, наскільки він акуратний в побуті, яку музику любить, чим хоче займатися у вільний від навчання час. Це робиться для того, щоб студент отримав відповідних його інтересам сусідів.

У кампусах студенти, як правило, живуть вчотирьох. Трьох людей підбирають відповідно до їхніх побутових звичок і життєвих інтересів, а четвертого підселяють, щоб подивитися, чи здатний він адаптуватися у стресових ситуаціях.

"До речі, проживання в кампусі – обов'язкова вимога для всіх, навіть для багатіїв і впливових людей. Наприклад, моя однокурсниця Малія Обама, дочка екс-президента США, теж живе в кампусі. Взагалі в Гарварді надзвичайно цікаво жити: тут можна зустріти будь-яку відому людину – від Берні Сандерса до Ріанни", – додає Георгій.

Піл час навчання значна частина відповідальності за отримання знань віддана на відкуп студентам: 80% всього матеріалу відведено на самостійну підготовку і лише 20% – на відвідування лекцій і класів.

"Всі курсові роботи студенти пишуть самі. За плагіат можуть відсторонити від навчання або взагалі виключити з університету. Грубо кажучи, для написання реферату на 10 сторінок потрібно прочитати 28 книг. Просте натиснення кнопок на клавіатурі "копіювати – вставити", як часто роблять українські студенти, не пройде", – пояснює студент.

Георгій Солодко розповідає, що початковий досвід роботи хоче отримати в США: "Інакше в чому сенс здобувати освіту в Америці, а потім повертатися в Україну, де все працює "не так, як у людей"? Я б хотів подивитися, як працюють компанії, які досягли успіху на своєму ринку. З огляду на те, що багато американських компаній мають філії в Україні, не виключено, що я повернуся і буду працювати в одній із них. Крім того, мене кличуть назад волонтерські плани. Після повернення в Україну я б хотів допомагати дітям-сиротам".

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...