"Нам своє робити!": Повчальна історія для влади Угорщини від Дмитра Шимківа

«Ай, Моська! Знать она сильна, что лает на слона».

Заступник глави Адміністрації Президента України Дмитро Шимків на своїй сторінці у Facebook провів історичні паралелі у відносинах України і Угорщини, передають Патріоти України.

"Угорський король Андраш I (1046 – 1060) був одружений з Анастасією Ярославною, донькою Ярослава Мудрого, і завдяки допомозі саме Ярослава Мудрого зайняв угорський трон.

Донька угорського короля Бели I (1060 – 1063) Ланка стала дружиною Ростислава Володимировича.

Донька угорського короля Ласло I Святого (1077 – 1095) пішла заміж за волинського князя Ярослава Святополчича.

Угорський король Коломан (1095 – 1114) був одружений з Євфимією Володимирівною, донькою Володимира Мономаха, а його син Алмош – з Предиславою, донькою Святополка Ізяславича.

Онука Мономаха Єфросинія Мстиславна була дружиною короля Гези II, а їхній син Стефан III був заручений із дочкою галицького князя Ярослава Володимировича.

Син короля Андраша II Андрій був одружений із донькою Мстислава Мстиславича Удатного Марією. За руських князів вийшли заміж доньки сина Андраша II Бели IV: Констанція стала дружиною Лева Даниловича, Анна – Ростислава Михайловича. Діти від останнього шлюбу започаткували династію банів Мачви.

Згодом дружні родинні зв’язки переросли в нагадування з боку угорців нашим князям, що хтось на щось претендує: наприклад, король Бела ІІІ, який мав українську кров і відомий запровадженням візантійських стандартів в Угорщині, – захопив княжий престол у Галичі. Був і Андраш ІІІ, і Коломан і Андрій, і Бела ІV.

Але Данило Галицький поставив все на місце й захистив незалежність українських князівств.

Отака повчальна історія. Нам своє робити!"

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...