Нарешті, «Айленди» посилять ВМС України : Сенат США схвалив рішення задля передачі нашій державі бойових суден

Сенат США схвалив проект «Закону про бюджет США на потреби національної оборони на 2018 рік». У ньому передбачається виділити 500 мільйонів доларів для підтримки України в оборонній сфері та в питаннях забезпечення безпеки.

Цим документом передбачено, що ВМС України можуть розраховувати на допомогу американської сторони у відновленні свого бойового потенціалу, зокрема, у питаннях передачі платформ та озброєння для корабельно-катерного складу національного флоту, побудови системи спостереження за морською обстановкою, а також у наданні військово-морських протимінних засобів, передають Патріоти України з посиланням на "Нашу армію".

Насамперед ідеться про передачу нашому флоту патрульних катерів типу «Айленд», які вже виведені з активного складу ВМС США, проте знаходяться у нормальному робочому стані. Під час підготовки до передачі планується відновити і замінити засоби зв’язку та навігації на нові зразки. Американській стороні відомо про намір використати ці катери в якості протипідводнодиверсійних та протимінних катерів для захисту насамперед українських портів, важливих об’єктів інфраструктури, пунктів базування флоту тощо. До того ж американські катери можуть бути особливо ефективними в ближній морській зоні Азово-Чорноморського басейну. Також можливе їх використання і в дальній морській зоні. Зокрема в разі приєднання ВМС України до антитерористичної операції НАТО «Морський захисник» у Середземному морі ці катери зможуть виконувати завдання з патрулювання та взаємодіяти в морі з іншими кораблями Альянсу. Загалом посилення корабельно-катерного складу за рахунок передових країн НАТО не тільки сприятиме підвищенню бойових спроможностей ВМС України, але й допоможе нашим морякам швидше досягти сумісності з країнами Альянсу.

Начальник штабу — перший заступник командувача ВМС ЗС України капітан 1 рангу Роман Гладкий: "Україна є морською державою, тому розбудову та відновлення її військово-морського потенціалу потрібно проводити невідкладно. ВМС України мають бути спроможними адекватно протистояти існуючим загрозам з морського напрямку. Нещодавно в США перебувала наша робоча група, яка ознайомилася з катерами типу «Айленд». Флоту потрібні ці катери, і ми знаємо, як їх ефективно застосовувати в оперативних зонах відповідальності українських Військово-Морських Сил."

Варто зауважити, що двостороннє співробітництво флотів України та США не обмежується лише питанням розвитку надводних сил. Американці активно допомагатимуть нам і в підготовці кадрів для ВМС. Українська сторона зацікавлена в направленні курсантів Інституту ВМС Національного університету «Одеська морська академія» до Академії ВМС США на так звані семестрові програми (близько шести місяців), до «літньої школи» для штурманської практики на катерах (на базі Академії в місті Анаполісі) та для проходження стажування курсантів на бойових кораблях ВМС США. Подібний досвід у наших моряків уже є: цього року майбутні офіцери національного флоту вперше брали участь у морському поході ракетного есмінця ВМС США «Дональд Кук». Наразі досягнуто домовленостей стосовно того, що з наступного року ще чотири курсанти Інституту ВМС продовжуватимуть стажуватися на американських кораблях.

Окрім того, наші партнери ініціювали обмін викладацьким персоналом для передачі досвіду та приведення навчальних програм Інституту ВМС до стандартів освіти НАТО.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...