Нарешті наздогнали цивілізований світ: В Україні запрацював 4G. Що потрібно знати

Оператори мобільного зв'язку почали запускати високошвидкісний мобільний зв'язок в містах України 30 березня 2018 року. Першими спрацювали lifecell і Vodafone. На черзі - "Київстар".

В Україні мобільний зв'язок четвертого покоління будуть впроваджувати три оператора - lifecell, Vodafone і Київстар. 30 березня перші з них уже запустили 4G. "Обозреватель" розповідає про переваги 4G і про те, що потрібно для його використання, передають Патріоти України.

У перший день роботи 4G Vodafone заявив про покриття Києві, Одесі, Харкові, Львові та Дніпрі. Трохи пізніше - в Полтаві, Сумах, Івано-Франківську, Луцьку, Кропивницького, Запоріжжі та Херсоні. Обіцяють охопити й інші населені пункти.

Покриття lifecell, як зазначено на їх карті, буде охоплювати всі обласні центри України за винятком тимчасово окупованої території.

Київстар планує запустити 4G до 10 квітня. Про це заявила представник компанії в коментарі в Facebook.

Більша швидкість

4G (або 4G LTE) - це четверте покоління мобільного зв'язку, наступне за вже знайомими 2G і 3G. По суті, 4G робить те ж, що і 3G, але з більшою швидкістю. У теорії, швидкість повинна бути більше в 10 разів. Але на практиці Vodafone заявляє про прискорення в 5-7 разів, lifecell - в 5 разів, а Київстар - приблизно в 16.

Так, наприклад, в теорії відеоролик на YouTube в HD-якості буде завантажуватися практично миттєво, а фільм в хорошій якості - 10-15 хвилин.

Ще один плюс 4G - більш швидкий відгук мережі (ping). Пінг - це проміжок часу, за який пристрій отримує відповідь від сервера. Більш швидкий відгук - це запорука швидкого інтернет-з'єднання. На собі це зможуть відчути ті, хто грає в онлайн-ігри.

У щоденному житті пересічному користувачеві, в принципі, досить і швидкості 3G для спілкування, перегляду потокового відео або прослуховування музики. Але проблема в тому, що в місцях масового скупчення людей мережа перевантажується. В такому випадку або знижується швидкість, або мережа переходить в GSM. Оператори стверджують, що з 4G такого не станеться, тому що канал значно ширше, а якість сигналу не змінюватиметься, навіть коли користувач буде знаходитися в русі.

A lifecell, наприклад, взагалі пропонує своїм абонентам 4.5G - поліпшену і розширену технологію LTE.

Як заявляють оператори, які вже запустили послугу - lifecell і Vodafone - користуватися 4G їх абоненти можуть в рамках їх поточних тарифів.

Потрібні гаджет і SIM-карта

Для того, щоб користуватися 4G, потрібен смартфон, який підтримує цю технологію. Відзначимо, що в ряді моделей смартфонів на дві SIM-карти підтримує 4G тільки один слот. Це можна дізнатися з маркування на пристрої. В налаштуваннях девайса потрібно вибрати тип мобільного мережі - 4G/LTE.

Також не підійде і зовсім стара SIM-карта. Вона повинна бути стандарту USIM - адаптована для роботи в високошвидкісних мережах. Перевірити свою "сімку" можна за кодами або на сайті оператора, і, якщо потрібно, замінити.

І, звичайно, для використання 4G потрібно перебувати в зоні його покриття.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...