Народні прикмети 17 серпня: У день Явдохи треба запасатися часником і остерігатися дощу

17 серпня вшановується пам'ять святої Євдокії (Явдохи), яка жила в IV столітті і народилася у родині багатих римлян.
Під час гонінь, організованих щодо християн перським царем Сапора, разом з 9 000 віруючими Євдокія була також арештована. Перебуваючи в полоні, вона продовжувала проповідувати віру в Христа серед жінок і багатьох звернула в релігію. За це її піддали жорстоким знущанням, після чого обезголовили, передають Патріоти України з посиланням на Depo.UA.

Крім цього, 17 серпня церква вшановує пам'ять семи Ефеських отроків: Іамвліха, Максиміліана, Моан, Мартиніана, Костянтина, Антоніна. Ці брати спочатку були воїнами, але покинули військо, звернувшись у віру. За це були покарані - їх замурували в печері на цілих 200 років. Легенда свідчить, що, коли печеру відкрили, отроки були живі. Після того, як народ став свідком події чуда, брати померли.

Зазвичай на Євдокію селяни збирали врожай часнику. Починалися 17 серпня дрібні дощі у вигляді мряки, які були дуже згубні для сіна, а тому намагалися до настання цього дня сховати сіно в коморах і захистити від вологи. Закінчувався 17 серпня сезон збору малини, і якщо чоловіки були зайняті польовими роботами, то в ліс за ягодами відправлялися жінки і діти. Малина була одним з найулюбленіших і доступних ласощів для селян.

У народі Євдокію називали Сіногнійкою, Малинівкою. Господарі 17 серпня намагалися прибрати бадилля до тих пір, поки воно не висохло, щоб скласти в компостну яму. Крім того, дозрівали цибуля і часник.

Прикмети 17 серпня:

Погожий день - то й листопад буде погожий, а коли хмарно і дощить - то й листопад буде сірий, і рано засніжить.

Рясно вродила малина - врожай і на хліб.

Сім отроків сім дощів несуть.

Якщо дощ - все сіно згниє.

На Євдокію зривають огірки.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...