"Нас дурили все життя": Історик розвіяв найпопулярніші міфи СРСР

Українські історики отримали широкий доступ до архівів, які були засекречені за часів Радянського Союзу. Завдяки цим документам, вдалося викрити багато популярних історичних міфи СРСР.

Цією інформацією поділився Олександр Палій в ефірі Oboz.tv, передають Патріоти України. Історик навів деякі приклади вигаданих історій часів Союзу.
Палій нагадав про те, що колись радянський режим зразком для ілюстрації звірств нацистів обрав трагедію в білоруській Хатині. "Це робилося для того, щоб замаскувати радянський злочин у Катині під Смоленськом. Взяли два села зі схожими назвами в Білорусі. Для того, щоб радянський злочин проти польських офіцерів, де було розстріляно 20 тисяч поляків, не фігурувало і не звучало, взяли зі схожою назвою одне зі спалених фашистами сіл ... Для них приховати радянський злочин під Катинню було важливіше, ніж справжня історія", - розповів історик.
До того ж, експерт розповів і інші міфи, придумані Радянським Союзом про Другу світову війну: "Ви думаєте, що Матросов був перший, хто кинувся на амбразуру? Ні! У нього прізвище було підходяще, ось і вибрали ... Так само з Рейхстагом. Заходили туди і українець, і люди з узбецькими і таджицьким прізвищами. Але поки не залізли російський і грузин, Рейхстаг не вважався узятим", - зазначив Палій.
Також історик нагадав про те, що знайомство зі старовинними літописами за часів СРСР проходило виключно під контролем КДБ. "У цих літописах було написано, що Русь - виключно Україна. А Смоленськ, Суздаль, Рязань - це ніяка не Русь. Для того, щоб ніхто не здогадався, видавали перекази літописів, а допускали до роботи з ними тільки докторів наук, іноді кандидатів наук, за згодою КДБ", - уточнив він.
За словами Палія, в Україні "склалася унікальна ситуація - людей допустили до архівів, було б кому читати тексти".
Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...