Наші, таки, гроші: Українські банки побили власний рекорд

У 2018-му році платоспроможні банки отримали 21,7 млрд грн чистого прибутку. Це у понад 15 разів більше ніж у 2013-му.

Востаннє, банківська система України була прибутковою у 2013-му році. Тоді прибуток склав 1,4 млрд гривень, передають Патріоти України з посиланням на прес-службу НБУ.

Суттєве зростання прибутковості банківської системи у 2018-му році стало можливим за рахунок зменшення відрахувань у резерви при стабільному зростанні процентного та комісійного доходів.

Основним джерелом процентних доходів продовжують бути доходи банків від кредитування юридичних осіб – 46% від загального обсягу. Доходи від вкладень в цінні папери та кредитування фізичних осіб становили 27% та 26% відповідно.

"Після збиткових для банківської системи 2014-2017 років, фінансовий результат банків за 2018 рік в 21,7 млрд грн є найбільшим на історичному горизонті. Він став можливим за рахунок активізації банками кредитування, насамперед роздрібного гривневого на понад 30% у річному обчисленні. Також збільшенню прибутку банківського сектору сприяло зниження банками відсоткових ставок за вкладами громадян упродовж більшої частини року і значне зменшення обсягів формування резервів, що демонструє пророблену банками роботу з адекватного оцінювання активів та відповідного формування резервів у попередні роки", – зазначила перший заступник Голови Національного банку Катерина Рожкова.

Також у 2018-му році значно зменшилася кількість та частка збиткових банків – з 77 платоспроможних на 1 січня 2019 року банків 64 банки були прибутковими та отримали чистий прибуток. У регуляторі очікують, що 2019 рік також стане успішним для банків в частині прибутковості, а обсяги кредитування продовжать зростати.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...