Нашого цвіту по всьому світу: Як українка відкрила популярний ресторан у Гонконгу (фото)

Олена Ванг із Києва відкрила єдиний український ресторан у Гонконгу "Іван Козак". У Китаї українка мешкає 22 роки.

Олена Ванг

"В Китай поїхала, щоб продавати пекінесів. Один пес міг коштувати тисячу доларів. Під час поїздки в Гонконг, який тоді ще був територією Англії, познайомилася із чоловіком Айваном. Коли одружилися та зробили мені документи та візу, виявилося, що я перша українка, яка поселилася в Гонконгу", - розповідає Олена Ванг, передають Патріоти України.

Ресторан Олена Ванг відкрила 17 років тому через ностальгію за батьківщиною. Хотіла мати свій український куточок, каже. "Дуже сумувала за домівкою і нашою культурою. Не було земляків, з якими могла поспілкуватися. Запропонувала чоловікові відкрити український ресторан. Він підтримав. На оформлення документів, вибір приміщення та дизан пішло близько чотирьох місяців. Найбільше часу забрали декорації. Усі возила з України. В Києві замовляла дубові меблі, які потім переправляли морем. Багато речей - рушники, прялку, скатерки, глечики купувала у Києві або знаходила із допомогою батька у родичів".

На вході у ресторан стоїть статуя козака у повний людський зріст. Він тримає бочку. "Це наш талісман, - каже українка. - Його замовляла у китайських майстрів. Привезла їм з України сувенірну глиняну фляжку. Але коли приїхали забирати козака, у нього було китайське обличчя. Довелося півдня позувати, щоб із мого обличчя зробили нову статую".

На кухні ресторану працюють лише українки. Продукти купують у Китаї в іноземних магазинах. "Самі робимо соління — квасимо помідори, огірки, капусту. Женемо самогон. Дуже довго підлаштовувалися, щоб продукти були схожі за смаком на українські. Маємо свої секрети. Наприклад, овочі і картопля дуже водянисті. Щоб вийшли деруни, потерту картоплю треба добре віддушити від юшки. Китайцям найбільше подобається наш борщ, оселедець під шубою, олів'є з куркою та котлети по-київськи. Дуже люблять сало, яке солимо і коптимо".

За адресою ресторану зареєстрували спільноту "Українці Гонконгу". Організовують вечори для діаспори. Найбільше людей збирається на Різдво, Великдень і День Незалежності. Іноді до сімдесяти чоловік. У таких випадках українка закриває ресторан для відвідувачів.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...