"Наскільки великою є загроза впливу Росії на хід виборів в Україні", - експерт

За словами політолога, ризики російського втручання у вибори в Україні є більш небезпечними та актуальними, ніж для США або ЄС.

Росія здійснюватиме спроби втрутитись у президентські та парламентські вибори в Україні. Але частково загрози локалізовано. Більше турбує вплив проросійськи налаштованих політиків і експертів, екс-регіоналів через українські телеканали. Про це сайту "24" розповів голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, передають Патріоти України.

За словами експерта, ризики російського втручання у вибори в Україні є більш небезпечнними та актуальними, ніж для США або ЄС. Ми – сусідня країна, у нас до недавнього часу був загальний інформаційно-культурний простір. І для значної частини населення – російська мова. Але, нагадує Фесенко, з кабельного телебачення прибрали російські канали. В Інтернеті заблоковано російські соцмережі, через які здійснювався більш активний вплив.

Вплив росЗМІ в Україні локалізовано. Навіть раніше, згідно з опитуваннями, російські телеканали поступалися українським. А тепер їх дивляться завзяті любителі через супутник або Інтернет. І не так російські "політичні" ток-шоу – це вже для великих любителів політичної "полунички", а фільми, телепрограми. Тому аудиторія російського ТБ дуже скоротилася, – зазначає Володимир Фесенко.

Що стосується російських соцмереж "ВКонтакте" та "Однокласники", а також Яндексу – агрегату новин, який регулюється Кремлем, то вплив теж обмежено, хоча не ліквідовано. Втім, на думку політолога, "ВКонтакте" користується молодь, яка мало цікавиться політикою. У "Однокласників" – специфічна аудиторія. Але СБУ це відстежує, щоб не було провокацій.

Тому, наголошує експерт, не треба панікувати і відчувати апокаліптичні настрої щодо серйозності впливу росЗМІ на хід виборів в Україні. Потрібно більше турбуватися через вплив проросійськи налаштованих політиків і експертів в наших ЗМІ. "Колишні представники Партії регіонів розпалюють агресію в Україні. Вони стали рупором проросійської антимайданівської пропаганди. Це небезпечна антиукраїнська агресія, а не просто критика влади. Тому головна небезпека на виборах – політична дестабілізація, втрата інституційного контролю і можливість делегітимізації результатів виборів", – наголошує Фесенко.

Він також вважає, що зараз ситуація є кращою, аніж у 2014 році. Але тоді в украй складних умовах вдалося провести вибори президента та парламенту.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...