Національні дружини: Пара Білецький-Аваков дає Банковій зрозуміти: в країні є третя сила, яку можна використовувати під час кризи, - ЗМІ

У кінці січня міцні молоді хлопці, які називають себе національними дружинниками - новою структурою при Нацкорпусі Андрія Білецького, - пройшли колонами головними вулицями столиці, заявивши: вони готові навести у країні "український порядок".

Про це йдеться в матеріалі видання Новое время, передають Патріоти України.

Хто придумав Національні дружини і як вони діють

Ідея створення Національних дружин, за словами представників організації, належить Ігорю Михайленку з позивним Черкас. Раніше він був другим командиром полку Азов.

Спікери організації говорять про те, що на створення Національних дружин їх спонукало бажання навести "український порядок". Ігор Вдовін, прес-секретар Нацдружин, пояснює, що це таке: "Перешкода для геноциду нації за допомогою боротьби зі злачними місцями". А ще - "перешкода збагаченню олігархів за рахунок громадян". Заважають багатіям дружинники тим, що воюють із гральним бізнесом та незаконними забудовами.

За словами представників Національних дружин, їхня робота строго регламентована і вони керуються статтею 207 КПК про те, що громадянин, який бачить правопорушення, повинен йому перешкодити.

Однак поліція насторожено ставляться до дружинників. Голова МВС Аваков заявляє: в Україні монополія на застосування сили є виключно у державних структур - Нацгвардії, Нацполіціі та армії. А парамілітарні утворення незаконні. Артем Шевченко, прес-секретар МВС, і взагалі називає дії Національних дружин "політичним піаром". Він уточнює, що Нацдружини - це громадська організація, яка не зареєстрована як структура з охорони порядку.

Юрист Анна Маляр пояснює, що згідно із законом об'єднання громадян, націлені на охорону порядку, створюються при місцевих громадах, а не при партіях. На зборах громади дружинників - їх повинно бути не менше 10 осіб - призначають поіменно. Потім вони пишуть статут своєї структури і йдуть по його схвалення до поліції. А вже після цього реєструються у місцевих органах влади. "І будь-яка їхня [дружинників] дія узгоджується з поліцією, - каже Маляр. - Саме правоохоронці скеровують дружинників, а не ті самі ходять, де їм заманеться, і роблять, що хочуть".

Вдовін стверджує: дружинники узгоджують із поліцейськими маршрути патрулювання, а також викликають людей у формі для фіксації правопорушень. Але Шевченко з МВС спростовує ці слова.

Між Ахметовим та Аваковим

Експерти побачили в активізації Національних дружин прояв прихованого протистояння між президентом Петром Порошенком та головою МВС Арсеном Аваковим. Останній нібито показує свої можливості у вуличній політиці. Хоча формально і дистанціюється від Нацдружин.

"Будемо реалістами - з'явитися дружинникам на вулиці без згоди міністра МВС майже неможливо. Інша справа, що мова йде не про повне підпорядкування Білецького Авакову, а просто про співпрацю", - розмірковує політолог Володимир Фесенко.

На його думку, пара Білецький-Аваков дає Банковій зрозуміти: у країні є третя сила, яку можна використовувати під час кризи. За словами представників організації, грошей за свою діяльність активісти не отримують, а фінансування дружини відбувається за рахунок членських внесків і пожертвувань людей, які поділяють погляди Білецького та його соратників.

А ось Юрій Бутусов, редактор онлайн-ресурсу Цензор.НЕТ, впевнений: одним із найважливіших джерел фінансування Нацкорпусу і Нацдружин є діяльність охоронної компанії, створеної ветеранами полку Азов. Серед її найбільших клієнтів, за словами журналіста, виявилися і підприємства компанії ДТЕК мільярдера Ріната Ахметова.

"Не можна сказати, що Азов - це люди Ахметова, - говорить Бутусов. - Це щось "між" відносинами Ахметова, Авакова та Білецького".

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...