"Назад у минуле": Як відзначали 9 травня в окупованому Луганську (фото)

Всюди видніються червоні прапори з серпом і молотом, піонерські пілотки та георгіївські стрічки.

"Назад у минуле" – мабуть, саме під таким гаслом проходить святкування 9 травня в Луганську. Всюди видніються червоні прапори з серпом і молотом, піонерські пілотки та георгіївські стрічки. Упереміш із "совком" – прапори Росії і триколори так званої ЛНР. На вулицях з гучномовців, ніби зациклені, по колу звучать марш "Прощание славянки", "Катюша", "День Победы", "Журавли". У парках і скверах все ті ж мелодії грають оркестри. Як відзначають День Перемоги в окупації – у ексклюзивному репортажі кореспондента "Апострофа", передають Патріоти України.

На території, підконтрольній так званій "Луганській народній республіці", почалася низка вихідних: аж до 14 травня тут будуть відпочивати. До речі, у зв'язку з цим з боку Луганська вже почався "штурм" КПВВ на Станиці "пенсійними туристами", які вирішили скористатися довгими вихідними і змотатися відзначитися в Пенсійному фонді України. Але зараз все ж не про це.

Відзначати День Перемоги в Луганську почали відразу після 1 травня. Традиційно роздавали на вулицях георгіївські стрічки, влаштовували пісенні й танцювальні марафони, автопробіги, і, звичайно ж, не обійшлося без масового покладання квітів чи не до всіх міських пам'ятників.

Але основні урочистості проходять у середу, 9 травня. Як завжди, вранці нібито в цілях безпеки по всій території ОРЛО відключили мобільний зв'язок (правда, місцями все ж він пробивався).

О 10 ранку розпочався парад. У центрі міста вишикувалися підрозділи "народної міліції", козаки небіжчиків Павла Дрьомова і Олексія Мозгового, "поліцейські" і "рятувальники". Ватажок ЛНР Леонід Пасічник виголосив нетривалу промову про "могутність російського народу", що завершилася вигуком: "З Днем Перемоги! Слава Донбасу, слава Росії! Ура, товариші!" Після цього центром міста пройшлися "військові" та, злегка продовбавши асфальт, прокотилася військова техніка. На початку колони йшли танки часів СРСР, далі – сучасна російська техніка: БМП, БТР-80, 122-мм самохідні артилерійські установки "Гвоздика", 152-мм гаубиці "Мста-Б", 122-мм гаубиці Д-30, реактивні системи залпового вогню "Град", зенітно-ракетні комплекси "Стріла-10".

Після цього бюджетники добровільно-примусово пройшлися в рядах "Безсмертного полку". Варто відзначити, що цього року колона була значно коротшою, ніж у 2017-му, коли утікач Ігор Плотницький змушував людей ходити колами, щоб створити видимість масовості. Утім, і цього разу набралося кілька тисяч учасників ходи.

Відразу ж після параду юрба кинулася до скверів і парків, де буквально за 10 хвилин встигла завалити всі газони порожніми пляшками та іншим сміттям. Особливо "естетично" виглядали пластикові тарілки з-під кулішу, який роздавали в районі пам'ятника Тарасу Шевченку. За лічені хвилини після завершення параду за дармовою кашею вишикувалася черга з бабусь, бомжів і навіть "військових" – всього до сотні людей. Після отримання пайка люди, не соромлячись, розміщувалися з закускою і випивкою прямо на газонах серед сміття, яке залишили попередники.

До речі, цього року Луганськ залишився без улюбленої забави – купання у фонтанах: через напружену ситуацію з водою їх не включили.

Станом на третю годину дня в місті було досить людно і вже вистачало осіб напідпитку. Ближче до вечора в центрі розпочнеться святковий концерт. Щоправда, виступати будуть тільки місцеві зірки, росіяни прибудуть 10 травня і дадуть свій концерт.

Крім того, 9 травня в Луганську влаштують салют. Як кажуть бюджетники, це їх урізані зарплати і надбавки випустять у небо. Подейкують, що феєрверк обійшовся окупаційній владі Луганська у понад мільйон рублів (близько 400 тисяч грн). Місцевих така новина зовсім не радує. "Краще би пенсію або зарплату підняли", - бурчать бабусі і бюджетники. Але окупаційній владі, напевно, видніше: відзначати – так на широку ногу, створюючи видимість благополуччя. Ось тільки навряд чи вийде дармовим кулішом, безкоштовним концертом і кольоровим салютом відволікти людей від страху війни і злигоднів життя в окупації.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...