Названа вражаюча сума втрат України через агресію Росії

Українська економіка втратила майже 100 мільярдів доларів через окупацію Росією Криму та війну на Донбасі.
Андерс Аслунд

Про це йдеться у доповіді старшого наукового співробітника Євразійського центру "Атлантичної ради" Андерса Аслунда, передають Патріоти України з посиланням на "Укрінформ".

"Найпростіше й найбільш узагальнене визначення збитків, які зазнала Україна, полягає в помноженні частки втраченого ВВП України на чотири. Донбас був джерелом 10% ВВП України, а Крим - 3,7%. Міжнародний валютний фонд (МВФ) оцінив ВВП України в докризовий, 2013 рік, на рівні $179,6 млрд. Таким чином, загальна вартість активів Криму та Донбасу становила 13,7% зі $179,6 млрд, помножене на чотири, або $98,4 млдр", - пояснив Аслунд, для розрахунків він використав методологію Томаса Піккеті.

На думку експерта, основні матеріальні втрати України в Криму – це вартість землі, енергетичних активів, банків з їхніми активами, підприємства та житло. "З початку російської анексії Україна одразу втратила державну власність, яка включала в себе нафтогазові холдинги, інфраструктуру, будівлі, землю та військові об'єкти", - зазначив експерт.

На окупованому півострові найбільші збитки стосуються газових активів. Вони охоплювали 18 газових родовищ в Чорному морі, приблизна вартість яких становить 40 мільярдів доларів. У банківському секторі Україна втратила близько 1,8 мільярда доларів.

"Економічна та гуманітарна ситуація на Донбасі жахлива й суттєво контрастує із ситуацією в Криму", - зазначається у доповіді. Конфлікт на Донбасі завдав значного руйнування інфраструктури ще в 2014 році. Економічна вигода різко впала приблизно на дві третини.

Через це Україні складно відшкодувати збитки, завдані Кремлем, попри те, що позови розглядаються у Стокгольмському арбітражному суді, в Гаазькому суді, у Вищому суді Лондона, у Страсбурзі, а також у Міжнародному суді ООН та Міжнародному кримінальному суді.

Доповідь Андерса Аслунда також містить списки підприємств, захоплених проросійськими бойовиками на Донбасі та Росією у Криму.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...