Названо топ-10 шахрайських схем на дорогах України

Найпоширенішими шахрайськими схемами експерти назвали фальшиві ДТП за участю дорогої машини й оформлення європротоколу поза місцем події, а також аварії за участю підставного пішохода і свідків.

Про це повідомляє видання UBR.ua, передають Патріоти України.

Спільно з юристами й адвокатами журналісти склали список найпопулярніших автоподстав в Україні та розповіли, як їх уникнути.

На думку експертів, зараз на дорогах України діє близько 10 видів шахрайських схем:

1. Стрибок пішохода під колеса машини

Шахрай кидається під колеса машини на пішохідному переході і прикидається, що його збили. Тут же з'являються і підставні свідки, які нібито бачили, як все сталося. Вимагати гроші починають прямо з місця ДТП, щоб "зам'яти" те, що трапилося.

2. ДТП за участю підставного авто

Підставне авто обганяє і підрізає авто жертви, а потім різко гальмує, провокуючи удар. Жертва, яка встигла зорієнтуватися і загальмувати (і, відповідно, порушивши пункт 13.1 ПДР - недотримання безпечної дистанції), врізається в машину того, хто обганяє. Шахрай виходить з авто і починає "розбиратися" з водієм-жертвою.

3. Оформлення європротоколу поза місцем події (ДТП за участю дорогого авто)

За машиною жертви впритул їде авто представницького класу, пасажир якого кидає в бампер машини попереду якийсь предмет. Якщо жертва зупиняється, шахраї говорять, що їм пошкодили автомобіль і часто вмовляють жертву залишити місце ДТП щоб "по-тихому" оформити європротокол. Потім жертві повідомляють величезну суму і кажуть, що вона залишила місце ДТП, тому викликавши поліцію, може втратити водійські права на рік.

4. Підліток або дитина збита на парковці

Водій-жертва виходить із магазину, сідає в автомобіль на парковці і починає здавати назад. У цей же час він чує глухий удар ззаду, виходить, а під колесами його авто лежить підліток або дитина без свідомості. До водія відразу ж підбігають родичі потерпілого і починають вимагати гроші на лікування.

5. Поступися дорогою

У цій схемі шахраї задіють два свої авто. Коли жертва рухається по лівому ряду, ззаду її наздоганяє автомобіль і починає сигналити, вимагаючи поступитися дорогою. Водій перебудовується правіше і в цей момент другий автомобіль, який перебуває в "мертвій зоні", чіпляє машину жертви в правий борт. Після цього перший автомобіль їде, а водій другого просить жертву зупинитися на узбіччі. Далі відбувається вимагання грошей за пошкодження авто.

6. Поступися дорогою-2 (без реальної ДТП)

В цьому випадку шахраї також просять дати дорогу, але замість реальної ДТП, кидають в автомобіль жертви пляшкою або важким предметом, щоб створити звук удару. Після зупинки, один із зловмисників буде відволікати жертву, а інший завдасть пошкодження наждачним папером на своїй машині в потрібних місцях.

7. Задній хід

На своєму автомобілі аферисти вмикають задній хід (або просто скочуються назад) і в'їжджають жертві в передній бампер, наприклад, на світлофорі. Після цього виходять із машини, починають звинувачувати жертву у скоєнні ДТП і пропонують вирішити питання по-хорошому, не викликаючи поліцію.

8. Успішний спортсмен

Двоє людей чекають на узбіччі і ніби б не збираються переходити дорогу, але в останній момент кидаються під колеса машини і злегка б'ють чимось автомобіль. Жертву звинувачують у скоєнні ДТП, постраждалим є успішний спортсмен, якому жертва переїхала ногу. Зрозуміло, у спортсмена дуже скоро важливе змагання, на якому він міг би отримати великий гонорар, але тепер не зможе взяти участь через травму. І знову жертві пропонують вирішити питання по-хорошому, не викликаючи поліцію.

9. Манекени та вантажівки (водій зупиняється на місці події)

Цей вид шахрайства абсолютно новий в Україні і розрахований, в основному, на водіїв фур та інших великовантажних автомобілів. На узбіччях дороги шахраї розставляють манекени і під час проїзду автомобіля, втягують їх мотузкою під колеса. Водій вважає що збив саме людину, і гальмує, щоб оглянути місце події і допомогти постраждалим, у цей час шахраї швидко обчищають кабіну вантажівки та забирають все цінне.

10. Манекени та вантажівки (водій тікає з місця події)

Другий сценарій шахрайства з манекенами і вантажівками - шокований водій продовжує рух, але шахраї починають гнатися за ними з вимогою зупинитися. Якщо жертва зупиняється, з неї починають вимагати гроші за мовчання про "те, що трапилося" і погрожувати свідками.

11. Незручний об'їзд

Жертву чекають у незручному для об'їзду місці, в якому ставлять дорогу іномарку із заздалегідь нанесеною подряпиною, або іншими ушкодженнями. Коли жертва намагається об'їхати перешкоду, шахрай кидає щось легке в її автомобіль, а потім наздоганяє свого кривдника і пред'являє претензії, нагадуючи, що жертва залишила місце ДТП і за рішенням суду буде позбавлена водійських прав, але якщо вона заплатить, то можна розійтися мирно.

Експерти також назвали 6 дій, які допоможуть не стати жертвою шахраїв на дорогах:

Перш за все, необхідно зателефонувати в поліцію (номер 102) .Поки правоохоронці їдуть до місця події - важливо заручитися підтримкою свідків, якщо вони есть.Також необхідно розпитати свідків про те, що вони бачили, записати їхні номери телефонів. За можливості - знімати розгляд ДТП на телефон, включаючи обличчя учасників події, марки машин і держномера. Не залишати місце ДТП, навіть для складання европротоколу. Попередньо встановити в своїй машині відеореєстратор.

"У будь-яких сумнівних ситуаціях на дорозі, діставайте телефон і знімайте все, що відбулося, зокрема, обличчя учасників ДТП, машини і номера. Навіть оформляючи європротокол, в жодному разі не залишайте місце ДТП. А також обов'язково викликайте поліцію на місце події", - рекомендує юрист Арсеній Салалайко.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...