Не через Homo sapiens: Учені з'ясували, через що вимерли неандертальці

Зміни клімату мали більший вплив на зникнення найближчих родичів Homo sapiens, неандертальців, ніж уважали раніше.

Учені вивчали зміни клімату в Європі за допомогою сталагмітів у печерах

Про це йдеться в дослідженні, опублікованому 27 серпня в науковому журналі PNAS, передають Патріоти України.

Неандертальці існували в Євразії протягом приблизно 350 тис. років, однак вимерли орієнтовно 40 тис. років тому, під час останнього льодовикового періоду. Після них у Європі розселилися пращури сучасних людей.

Група дослідників, яка вивчає сталагміти в Румунії, знайшла доказ того, що перед зникненням неандертальців у Європі був період холодного і сухого клімату, що призвело до проблем із продовольством. Сталагміти мають кільця, схожі на деревні, які можуть дати уявлення про зміну клімату.

Співавтор дослідження і старший викладач Університету Нортумбрії доктор Васіле Ерсек розповів телеканалу Fox news, що вчені розглядали серед причин зникнення неандертальців клімат і появу сучасних людей. "Наше дослідження показує, що зміна клімату, можливо, відіграла важливу роль у зникненні неандертальців", – зазначив він. Доктор Ерсек і його команда оглянули сталагміти у печерах і з'ясували, що у більш холодні періоди часу майже немає археологічних артефактів.

Хоч неандертальці навчилися використовувати вогонь, вони не мали у своєму раціоні риби і рослин, що обмежувало їхні джерела їжі. Через холоди тварин, якими харчувалися неандертальці, в Європі стало менше.

За словами вченого, коли до Європи прийшло потепління, неандертальці вже були приречені. "Їхня менша популяція не могла розширюватися, оскільки їхнє середовище проживання також зайняли сучасні люди", – підсумував він.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...