"Не дамо посіяти розбрат у наших рядах": У ВМС прокоментували демарш морпіхів, які виступили проти "фасадної" реформи ЗСУ (фото)

Зміна кольору беретів у військах України вже тривалий час викликає дискусії про її необхідність.

І якщо в вищих ешелонах влади і командування ЗСУ говорять про це як про відмову від радянських традицій і комуністичного минулого, то серед особового складу військових нововведення сприймаються неоднозначно, передають Патріоти України.
23 травня під час візиту Петра Порошенка до Миколаєва і святкування 100-річчя морської піхоти України близько сотні морських піхотинців демонстративно вишикувалися перед главою держави і командуванням в традиційно чорних беретах, відмовившись змінити їх на нові, кольору морської хвилі. Як виявилося, це бійці Першого Феодосійського Окремого батальйону морської піхоти (1-ФОБМП) - того самого, який не зрадив присязі і до останнього чинив опір окупантам в Криму.

У минулому військовослужбовець цього підрозділу Анатолій Вовненко в соцмережі написав: «Морські піхотинці 1-ФОБМП відмовилися зраджувати клятву і увійшли в парадний стрій в своїх українських чорних беретах. Збереження символіки є символом збереження боєздатності і традицій підрозділів, які вели і ведуть боротьбу з ворогом, не тільки в рядах морської піхоти, а й усіх ЗСУ. Реформи - це не зміна фасаду! Ми сміливо декларуємо це!»

Один з діючих військовослужбовців в коментарі журналістам повідомив, що є кілька причин такого вчинку. Одна з них - погане ставлення до військовослужбовців. «Ми проти фасадної реформи в армії. Командування не дорожить особовим складом. Їм все одно, піде людина чи ні, який у нього бойовий досвід. У них звичайна відмазка - завжди знайдуть нову людину. Це радянський підхід до управління колективами, він не підходить в воєнний час. Старшинський, матроський склад і деякі офіцери нашого батальйону підтримали цю акцію. Командири намагалися перешкодити. В акції взяло участь близько 100 осіб», - резюмував морпіх.

За даними джерел в батальйоні, ряд учасників протесту 23 травня самовільно покинула розташування частини. Деякі з протестуючих вже звільнені. Командувач ВМС Ігор Воронченко відмовився коментувати ситуацію.

А 24 травня прес-служба ВМС ЗСУ на своїй сторінці в Facebook розмістила наступну інформацію: «Ми повертаємо з історії події і особистості, які формували національну ідентичність українського народу, і рішуче відкидаємо радянські і російські скріпи, які стали ідеологічною основою вторгнення на нашу землю, смертей наших побратимів. Ми засвоїли уроки війни в ідеологічній площині і розуміємо, що після приниження національної історії та ідентичності приходить окупант.
Ми формуємо в своїй свідомості приналежність до України і сучасного Українського війська, нарощування боєздатності за стандартами провідних країн світу. Тільки якісними змінами за підтримки партнерів ми можемо протистояти підступному агресору.

Наша сила в єдності патріотів - захисників України, підтримки всього народу. Згуртованість українців зламала плани агресора на початку війни. Зруйнувати нашу єдність - його головна мета сьогодні. І ми не маємо права надати йому шанс посіяти розбрат в наших рядах".

Опублікував: Олег Устименко

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...