Не дати Москві часу на "многоходовочки": В Україні почалась технічна підготовка об'єднавчого собору православних

Модерувати оформлення автокефальної Української церкви буде митрополит Еммануїл.

15 листопада до Києва прибув призначений Вселенським патріархом модератор проведення об'єднавчого собору Православної церкви в Україні митрополит Гальський Еммануїл. Про це повідомляє видання "Голос UA" із посиланням на власні джерела, передають Патріоти України.

За наведеною виданням інформацією, владика Еммануїл матиме повноваження готувати собор, організовувати і очолювати його проведення, стежити за дотриманням процедури обрання нового предстоятеля православної спільноти України та звітувати перед синодом Вселенського патріархату про собор у Києві.

Також повідомляється, що Адміністрація президента України та Константинопольська патріархія одержали письмові гарантії того, що ані предстоятель УПЦ-КП владика Філарет, ані предстоятель УАПЦ владика Макарій не претендуватимуть на очолення нової церковної структури. Більше того, вони нібито навіть пообіцяли, що не будуть присутніми на обговоренні кандидатур і обранні предстоятеля, аби забезпечити вільний вибір своїм колишнім підлеглим і не допустити поділу їх на старі фракції. "Як повідомило джерело у владних колах, дане рішення було прийнято в надії на те, що "це має позбавити інших архієреїв від спокуси розбитися на старі "партії" і зробить їх волевиявлення більш вільним і індивідуальним", - сказано в матеріалі.

Водночас імен кандидатів джерела ЗМІ не називають. Повідомляється лише, що і в церковному центрі Константинополя, і у Києві на Банковій хочуть бачити на чолі нової структури людину глибоко церковну, аполітичну та незаплямовану жодними скандалами – тобто максимально сприятливу для єднання навколо неї представників дотепер різних юрисдикцій. Є відомості про те, що обидва призначені в Україну екзархи братимуть участь у роботі собору та матимуть право голосу при обранні предстоятеля. Щодо владики Еммануїла такої інформації не наводиться, але логічним виглядає припущення, що він, як керівник і учасник собору, так само матиме всі без винятку повноваження учасника цього заходу.

Сам собор має відбутися 22 листопада. Його підсумки розгляне синод Вселенського патріархату, який заплановано на 28-30 листопада. В разі успішного проведення собору в Києві, члени синоду Константинопольської церкви можуть уже в листопаді санкціонувати надання Томосу про автокефалію для України. Імовірно, документ привезуть і вручать новому предстоятелю у грудні або ж на свято Різдва Христового 7 січня нового року.

"Очікується, що нова Церква отримає статус автокефальної архієпископії за зразком Православної церкви Чеських земель і Словаччини. Вона буде незалежна в управлінні, але миро і утвердження обраного предстоятеля буде отримувати від Вселенського патріарха. У проект Томосу вже включено положення про більш ніж 20 подвір'їв Вселенського патріархату, які президент України Петро Порошенко обіцяв передати до початку президентських виборів", - повідомляє згадане ЗМІ.

Джерело: Голос UA
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...