Не "Джавелінами" єдиними: Американська компанія продовжить поставки в Україну протитанкових гранатометів

Американська Air Tronic в 2018-2019 роках продовжить розпочаті в 2017 році в інтересах силових структур України поставки 40-мм протитанкових гранатометів RSRL-1 дальністю 1 км.

"Розпочаті в 2017 році в рамках відповідної ліцензії Держдепартаменту США поставки українським силовикам 40-мм ручних протитанкових гранатометів PSRL американської Air Tronic дальністю 1 км, будуть продовжені в 2018-2019 роках", - повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" в четвер джерело в оборонному секторі, передають Патріоти України.

Як уточнило джерело, закупівля американського модернізованого аналога радянських протитанкових РПГ-1 - гранатометів PSRL американської Air Tronic USA для українських силових структур забезпечується в рамках угоди, підписаної в 2016 році між американською компанією та ДП "Спецтехноекспорт". "У 2017 році американським партнером була забезпечена поставка в Україну перших 100 од. RSRL-1, ще 400 од. вже поставлені в цьому році", - повідомив співрозмовник, зазначивши: "Реалізація контракту з Air Tronic розглядається як частина стратегії двостороннього українсько-американського ВТС".

PSRL-1 - створена на замовлення сил спеціального призначення США модернізована версія радянського протитанкового ручного гранатомета РПГ-1 калібру 40 мм. Вироблений з використанням нових матеріалів американський аналог має, в тому числі, збільшену до 1-1,2 км дальність стрільби, збільшений до 1 тис. пострілів ресурс.

ДП "Державне госпрозрахункове зовнішньоторговельне підприємство" (ДГЗП) "Спецтехноекспорт" - один з провідних спецекспортерів України. З грудня 2010 року за рішенням уряду входить до складу держконцерну "Укроборонпром".
Згідно з озвученими в четвер главою МВС Арсеном Аваковим даними, перші 500 од. американських RSRL-1 вже поставлені на озброєння Нацгвардії. Міністр також уточнив, що державним НДІ МВС розроблена програма навчання особового складу і методика експлуатації імпортного озброєння.
Як повідомлялося, в листопаді 2017 Сенат США схвалив проект закону про "Бюджеті США на 2018 рік на потреби національної оборони", який передбачає можливість надання Україні $ 350 млн військової допомоги, включаючи поставки летального оборонного озброєння. У березні 2018 року Держдепартамент США схвалив продаж Україні 37 од. ПТРК Javelin і 210 ракет до них на $ 47 млн. За даними української сторони, поставка американських ПТРК в Україні забезпечена в квітні на умовах, що оборонне озброєння не буде використовуватися на лінії зіткнення в зоні бойових дій на Донбасі.

Представлений в травні Комітетом з питань збройних сил Палати представників Конгресу США законопроект про "Бюджеті США на 2019 рік на потреби національної оборони" передбачає виділення Україні в 2019 році військову допомогу на $ 250млн, з них $ 50 млн - на поставки летального оборонного озброєння.

C 2014 року обсяг військової допомоги США Україні, за даними американської сторони, оцінюється в понад $ 600 млн. Надана військова допомога включала, в тому числі, позашляховики HMMWV, контрбатарейні радари AN / TPQ-36/49, малі розвідувальні БПЛА RQ-11B Raven, засоби захищеного зв'язку.

Згідно з озвученими в 2018 році спецпредставником Держдепартаменту США по Україні Куртом Волкером (Kurt Volker) даними, США планують поставляти озброєння Україні в рамках комплексного підходу: частина озброєння планується поставити на безоплатній основі в рамках допомоги уряду США, крім того Київ також зможе закуповувати американське озброєння з урахуванням потреби армії.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...