Не Конституцією єдиною: Народні прикмети 28 червня

Цього дня молилися святому Віту для захисту тварин від різних хвороб.

Віт (Фіт) - мученик, який жив у період раннього християнства. На сьогоднішній день достовірних історичних відомостей про його життя не збереглося - залишилися лише церковні перекази, згідно з якими, Віт народився на Сицилії в сім'ї язичників, передають Патріоти України з посиланням на Depo.ua.

Його батько був місцевим сенатором. Однак Віт зустрічає наставника, який проповідував віру в Христа (його ім'я невідоме), після чого приймає християнство і відправляється в Рим. Саме святий Віт вигнав біса з імператора Діоклетіана. Спочатку останній хотів змусити Віта молитися і приносити жертви ідолам. Однак той відмовився, і в підсумку Віта кинули в клітку, де були голодні леви. Бог врятував Віта від загибелі, і звірі його не чіпали. Після цього імператор наказав зварити Віта в киплячому маслі.

Віт був відомий в європейських країнах з давніх часів. У Німеччині навіть існувала прикмета, згідно з якою, якщо 28 червня поклонитися статуї святого Віта і помолитися йому, то це дозволить позбутися від хвороб і зберегти міцне здоров'я на найближчий рік.

Крім цього, 28 червня відзначають день святого пророка Амоса, який жив у 783 році до Різдва Христового і викривав язичників, закликаючи їх покаятися. Умів передбачати лиха і майбутні події. Постраждав під час гонінь і був убитий.

Ще 28 червня у народі вшановували святого Модеста, якому молилися про захист худоби, тварин.

Оскільки на Віта, 28 червня, дуже швидко і добре росте овес, то поля охороняють від худоби, а худобині не дозволяють їсти соковиту зелень. Якщо цього не робити, то тварини можуть з'їсти пагони на хлібному полі. Це дуже небезпечно для самої худоби, яка може отруїтися і померти. Люди навіть говорили 28 червня: "Набила Пеструха черево, в хліві впаде - на ноги не стане". Тому у цей день треба було строго стежити за худобою, щоб вона не заблукала на поля. Корову, яка об'їлася дозріває зерна, врятувати було неможливо - так її роздувало.

За прикметою, день 28 червня бажано, щоб був сонячний, оскільки у разі дощової погоди у домі буде розлад і сварки. У минулі часи примітили, якщо під час сходу сонця стоїть духота - до негоди.

Народні прикмети на 28 червня:

Дощ на Віта - прикмета того, що буде неврожай пшениці

З'явилося 28 червня велика кількість мух - чекай доброго врожаю гречки

Комарів багато - скоро встановиться погода, і піде дощ

Говорили 28 червня: "Хто сіє після Фіта, той простий буває - хліб не визріває".

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...