"Не Росія, а Московія": Науковець про причини "історичної крадіжки"

Кремль продовжує ставити знак рівності між поняттями "Русь" і "Росія", ігноруючи історичні "прописні істини", щоб "комфортно почувати себе на історичному полі".
Володимир Путін

Таку думку "Обозревателю" висловив старший науковий співробітник Інституту історії НАН України, екс-начальник архіву СБУ Сергій Кокін, повідомляють Патріоти України.

За його словами, походження термінів "Русь" і "Росія" "давным-давно описано историками". Давно доведено, що "між Руссю і Росією не можна ставити знак рівності".

"Назва стародавнього Київської держави була Русь, а його жителі називали себе русичами. По суті справи, саме слово "Росія" почало використовуватися тільки з часів Петра I, до цього була "Московія". Відбулося пряме запозичення", - нагадав Кокін.

Він також додав: "За Петра I вся еліта була з України, вони були носіями тієї самої російськості. Це і дало підставу говорити про імперію як таку".

"Потім була розроблена відома теорія про те, що Київська Русь - це "колиска трьох братніх народів", хоча той же Грушевський в своїх роботах показав, що розвиток кожного народу - українського, білоруського та російського - йшов своїми шляхами, під впливом різних геополітичних факторів і так далі", - продовжив історик.

У цьому контексті він звернув увагу на той факт, що "жоден середньостатистичний росіянин не розуміє української або іншого слов'янської мови, який же це "один народ"? Мова - це вже показник".

Відповідаючи на питання, чому, незважаючи на ці "прописні істини", в Кремлі дозволяють собі настільки безграмотні заяви, Кокін припустив: "Мабуть, їм так комфортніше - думати, що це "один народ". Їм комфортніше відчувати себе на цьому історичному полі".

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...