"Не слід розслабитися. Ворог обов'язково вдарить у відповідь", - Гайдукевич

В Києві відбувся об'єднавчий собор, під час якого було затверджено статут автокефальної православної церкви в Україні, а також обрано її главу.

"Поглинання, викрадення, знищення української церкви було "пунктиком" для Москви", - пише у своєму блозі відомий журналіст Віталій Гайдукевич, передають Патріоти України.

"З яких тільки боків не заходили. Знаково, що змогли тільки вдавшись до типового московитського інструментарію - погрози, шантаж, хабар, взяття заручників, перекуп малодушних і знищення опонентів. Викрадення української церкви було питанням зовсім не релігійним. Це 100% геополітика - питання контролю над територіями. Тому аннексію церкви цвяхам вбивали в документи, під якими підписувалися наші недодержавники. До слова, українська катастрофа - Переяславські угоди - це також про церкву.

св. Ольга, Володир Святославич, Ярослав, Петро Могила, Петро Конашевич-Сагайдачний, Іван Мазепа, багато-багато достойників, навіть Скоропадський і Петлюра сьогодні, напевно тішаться - українці потроху виправляють помилки минулого.

Сьогодні ввечері курки як чоловічого, так і жіночого роду квокчуть в соцмережах: "ко-ко-ко, Порошенко не мав втручатися в...", "ко-ко-ко, у нас є питання важливіші за релігійні і взагалі у нас релігія відділена від держави", "ко-ко-ко...." Ну курка на то вона і курка - тупа. Курку навіть не варто намагатися переконати - дарма витрачений час.

п.1 Чи використав Порошенко процес створення церкви собі в "плюс"? Так. Більше того, якби президентом країни зараз був Люк Скайвокер, Олександр Македонський чи Юлій Цезар, він би зробив так само. Навіть якщо сам був буддистом чи вірив у макаронного монстра. Так само зробив би БУДЬ-ЯКИЙ проукраїнський глава держави. Чому? Див. п.2.

п.2 Створення об'єднаної церкви, це не про віру чи релігію. Ні, для вірян і церковних владик - це, власне, впорядкування саме цього, а для держави і її керівників все, що відбувається, це абсолютно мирські речі - наведення ладу в самоідентифікації. Нагадаю, ми зараз воюємо саме за це. Наведення ладу в самоідентифікації, це і є - виправити старі помилки, відродити те, що було прос... віддано Москві Самойловичами різних часів. Тобто нам сьогоднішній день архіважливий з точки зору капітального ремонту фундаменту державності - її історичних провалів. Але ще більш важливий п.3.

п.3 Те, що відбулося сьогодні вкрай важливе з точки зору національної безпеки. Тільки для дуже наївної і недалекої людини, а також для "ко-ко-ко", створення церкви і реалізації п.2., це "щось там про віру". Для Москви церква це вже давно не про віру. Власне, ще за часу Переяславських угод про віру не йшлося - йшлося за контроль над головами на конкретній території.

В ХХ столітті, коли московитська імперія переродилася в образі СРСР, церкву повернули із політичного заслання не заради віри. Сталіну раптом знадобилась віра? Ха. Ні, йому знадобилися агенти НКВС в рясах, які матимуть доступ до таємниці сповіді і зможуть інструментарієм релігії дати Кремлю додаткові важелі контролю над... головами і територіями. Все ХХ століття ця технологія успішно реалізовувалася, допоки ми не зламали усі пасочки…

Втім і зараз філія РПЦ в Україні, це шалений і практично неконтрольований ресурс ФСБ, який діє у нас в тилу. А враховуючи рівень і досвід в зомбуванні, це небезпечна зброя, захист від якої вибудувати вкрай складно. Тож сприяючи створенню української православної церкви, президент і парламент перш за все вирішували питання нецбезпеки - це базовий крок по відрубуванню щупалець впливу. Не на агностиків, євреїв, католиків, греко-католиків, мусульман - впливу на віруючих (а значить довірливих, бо своєму пастирю довіряють зазвичай) православних.

п.4 Можна скільки завгодно глузувати над "Віра. Мова. Армія", ну ок. Давайте похіхікаємо - хто наведе приклад філігранно-геніального передвиборного креативу в Україні? Поки чухаєте макитру лишень скажу - зазначені три позиції не надто деталізують вектори розвитку країни в майбутньому, але вони чітко фіксують фундамент. А будинок без фундаменту не стоятиме. Мову пояснювати не треба вже, правда? Армію, сподіваюся - теж. А от якщо ти агностик чи епікуреєць із гуртку прихильників Кетцалькоатля, сприймай "віра" як сегмент відбудови національної ідентичності. Просто як важливий чиник для пояснення дітям і онукам, хто ми є. І на нинішньому етапі, це важливі маркери, тож шпетати їх не варто. Повторюся - підняти на прапор їх був би зобов"язаний будь-який проукраїнський президент, уряд та парламент.

п.5 Ясна річ не слід розслабитися на лаврах... Ворог обов'язково вдарить у відповідь. Наше відродження, це смерть імперії, тому вона псуватиме нам життя поки не здохне. Не розслаблятися, це менше чубитися між собою, чітко ідентифікувати консерви, добудовувати те, що вже почали і не забувати, що на будмайданчиках "судочинство", "правоохоронні органи", "реальний цивілізований капіталізм" і кіт не валявся. Взагалі ніхто не валявся - будяки там.

P.S. ...озирніться на "ко-ко-ко" довкола - у нас великі проблеми із народонаселенням, в якого геть немає клепки.

P.P.S. ...тим значущим є товариство тих, хто усвідомлює - ми зараз у феноменальній точці нашої історії. Про цей день мріяли великі українці СТОЛІТТЯМИ. Вони мріяли і боролися, а ми довели справу до кінця. Якщо захистимо результат, про нас нащадки теж говоритимуть із захопленням."

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...

Хіти тижня. День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети

субота, 16 вересень 2023, 6:41

17 вересня за новоюліанським календарем (до 1923 року - 30 вересня) українці святкують день ангела Віри, Любові, Надії і Софії. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в церкву, і попросити у ікони трьох великомучениць здоров'я...