Не так вже і довго: Економіст підрахував, скільки Україні треба, щоб наздогнати Польщу

Щоб наздогнати європейські країни, в Україну мають заходити не менше 10 мільярдів доларів іноземних інвестицій щороку. Тоді можна розраховувати на високі темпи росту економіки й доходів українців.

За економічними підсумками всі головні показники гірші, ніж це прогнозувалося бюджетом на 2017-й рік, - розповів економіст Андрій Новак, передають Патріоти України з посиланням на Gazeta.ua.

"Спочатку прогнозували зростання на 3,5 відсотки, потім - на 3, далі — 2,5 процента. В результаті маємо тільки 2. Закладалася інфляція 8,1 відсотка, а вийшло - 14. Третій ключовий показник — курс гривні. У бюджет планували 27,2 грн за долар на кінець року. Реально мали майже 28", - зазначив економіст.

Схожа ситуація очікується в Україні і в 2018-му році. "Принципово інших результатів очікувати не слід. Оскільки справжніх економічних реформ ми так і не побачили. Продовжиться знецінення гривні. Як мінімум до 31 гривні на кінець року. Економіка зросте приблизно на 2 відсотки", - сказав Новак.

Для відчутного пришвидшення росту економіки треба змінити податкову, бюджетну і кредитну системи. "Податкова перенасичена дрібними зборами, які реально приносять невеликі доходи до державних і місцевих бюджетів і дуже ускладнюють саму систему. Після спрощення потрібен мораторій на подальші зміни. Хоча б на 5 років. У нас майже щокварталу вносяться зміни до складу податків або запроваджують нові. Це робить нереальним будь-який бізнес-план підприємця", - говорить він.

В бюджетній системі головні реформи повинні стосуватися децентралізації, вважає Андрій Новак. "Зараз місцевим органам дали більше повноважень, але не більше грошей. Маю на увазі доходну частину, податки. Як і у всі роки незалежності, 80 відсотків доходів іде до центрального бюджету. Відповідно 20 залишається місцевим. А потім через дотації, фактично в ручному режимі, гроші дають регіонам. За політичну лояльність місцевих керівників" - сказав експерт.

Підвищення зарплат і пенсій з'їдає інфляція і знецінення гривні. "За структурою доходів і витрат, співвідношення між ними, бюджет 2018-го року є копією торішнього. Запустили друкарський верстат. За рахунок цього роблять так зване підвищення зарплат і пенсій. Його з'їдає інфляція і знецінення гривні. Збільшується державний борг.

Та ж Польща у наступні роки не стоятиме на місці, як і інші країни. Щоб наздогнати їхній сьогоднішній рівень життя і доходів, Україні знадобиться 8-9 років. За умови, що у нас кардинально зміниться економічна політика уряду і Національного банку та зайдуть іноземні інвестиції", - підсумував Новак.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...