Не варто очікувати появи іноземних військових в Україні, - експерт

Розміщення американських військових на території України в рамках будь-яких угод сьогодні малоймовірне.

Американські вояки під час навчань в Україні

Про це пише у своєму блозі на "Новому часі" військовий експерт Микола Сунгуровський, передають Патріоти України.

По-перше, з позиції згоди на це Сполучених Штатів, по-друге, з позиції українського законодавства.

Час би вивчити напам'ять Конституцію, 17 стаття якої прямо забороняє розміщення іноземних військових баз на території України. Тобто для розміщення американських військовиків потрібно як мінімум змінити Основний закон.

Якщо все ж таки допустити укладення двосторонньої угоди з США й усунення всіх можливих перешкод, присутність в Україні американських військових серйозно би вплинула на розстановку сил у регіоні.

Насправді можливий такий сюжет, що в процесі переговорів, які Петро Порошенко провів у Вашингтоні, якщо і не сам Трамп, то хтось за його дорученням, спробував прозондувати ґрунт, наскільки Україна готова до великої операції з Росією. Що буде собою представляти ця велика угода – важко сказати. У кожнім разі вона буде набагато ширшою, ніж порядок денний України. Боюся, як би нам знову не почали викручувати руки.

У цій ситуації єдиною правильною позицією України було б вести якусь наступальну тактику. Проявити свою ініціативу, виступити з нею перед керівництвом США. Такий ініціативою якраз може стати якщо і не пряма угода про особливе партнерство поза НАТО, то хоча б щось на зразок цього.

Такі угоди не передбачають безпосередньо розміщення збройних сил США на території своїх партнерів – це може бути обумовлено окремим пунктом. Ці документи зазвичай передбачають розширене партнерство, аж до надання озброєнь поза режимами експортного контролю. Зокрема й летального.

Розміщення американських військових на нашій території стало б гарантією недоторканності, суверенітету та територіальної цілісності України. Але в умовах конфлікту США не підуть на такий крок. Такий варіант був би можливий до або після військового конфлікту.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...