Не все погано в нашій хаті: Українці більш, ніж коли-небудь, відчувають себе громадянами. Соціологи оприлюднили дані

Більшість українців - 84% опитаних - втомилися чекати благ від держави і усвідомили, що розраховувати можна тільки на себе і свою сім'ю.

Про це свідчать результати дослідження To be Ukrainian, проведеного в 2017 році в чотирьох найбільших містах України (Києві, Одесі, Харкові та Львові) компанією Українська маркетингова група (UMG) спільно з Міністерством інформаційної політики, пише журнал Новое Время, передають Патріоти України.

Соціологічний сюрприз

Такі цифри стали несподіваним відкриттям для авторів дослідження. Починаючи з 90-х років соціологія говорила про те, що українці - нація екстерналів, тобто людей, які покладаються на зовнішні обставини і вважають за краще уникати відповідальності за свою долю і країну. Вважалося, що в цьому громадяни України радикально відрізняються від жителів Західної Європи і США, жителі яких - інтернали. Тобто навпаки, приймають на себе відповідальність за все, що відбувається в їх житті.

Сьогодні, більш ніж коли-небудь, українці відчувають себе громадянами, стверджує Євген Головаха, заступник директора Інституту соціології НАН України. "Це новий феномен", - констатує він.

Патріоти без вишиванок

Серед причин кардинальних змін, що сталися зі співвітчизниками, соціологи називають революцію, кризу і війну, що звалилися на їх плечі. Українці тепер готові ризикувати і здатні пристосовуватися до будь-яких життєвих негараздів. У той же час вони стали значно більшими патріотами, ніж кілька років тому, впевнена Наталія Бухалова, генеральний директор UMG.

Однак патріотизм цей за останні два роки зазнав істотних змін: зовнішні прояви поступилися місцем глибинним. "Якщо в 2015 році можна було стати посеред площі, взятися за серце, заспівати гімн, і цього було досить, щоб бути патріотом, то тепер - ні", - пояснює Бухалова.

Наприклад, для понад 70% співвітчизників ключовим фактором патріотизму стає не просто знання української мови, а її побутовий контекст. За останні два роки кожен третій російськомовний українець став частіше розмовляти українською мовою. Більш того, майже 60% вважають важливим використання української мови в ЗМІ - для підтримки національного духу.

Замість пасивної економії українці тепер більше орієнтовані на пошук додаткового заробітку. При цьому більше 80% жителів країни готові проміняти престижну роботу на високооплачувану, а майже 70% - інтелектуальне і духовне зростання - на можливість більше заробляти.

Хорошою відповіддю на запитання про матеріальне благополуччя багатьом видається можливість почати свою справу: кожен другий опитаний вважає, що зараз для цього дуже вдалий час.

Загартування для нації

При цьому віру в краще українці не втрачають. У 2015 році понад 60% були оптимістичними реалістами - розуміли, що далеко не все добре, але вірили в краще. Через два роки, незважаючи на те що песимістів як і раніше на 10% більше, ніж оптимістів, табір тих, хто сприймає події в позитивному світлі, збільшився в чотири рази, в той час як кількість їх опонентів не змінилася.

Випробування, що випали на долю українців, справили ефект загартовування, подібний до того, який був у 2009 році після обвалу економіки, - так експерти пояснюють непохитну віру співгромадян у краще. Проведена потім ціннісна трансформація заклала основу того, що стало фундаментом для нинішнього громадянського суспільства.

Якби в світі існував конкурс народів на виживання, українці посіли б призове місце, вважає історик Ярослав Грицак. І цю якість в найближчі роки вони не втратять, а навпаки, будуть вдосконалювати.

Українець майбутнього - це розсудливий цинічний оптиміст, у якого немає підстав вірити обіцянкам, що все буде добре, однак ніщо не заважає йому давати відсіч всім, хто загрожує йому апокаліпсисом, продовжує експерт. "У країні відкривається чергове вікно можливостей, - не втрачає оптимізму Гріцак.- Важливість цього моменту гріх недооцінювати".

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...