"Не зупиняйся, бо вони по посвідченню…": Водій маршрутки висадив жінку, яка супроводжувала дитину-інваліда

У Волинській області водій міжміського маршрутного автобусу висадив з рейсу до Луцька жінку-опікуна, яка супроводжувала дитину з інвалідністю.

Про це у соцмережах повідомила родичка постраждалої родини, передають Патріоти України.

“Люди добрі, ніколи не писала пости такого плану, адже стараюся нести людям позитив! Але!!!! Рожищенська маршрутка, а саме жорстокий, не побоюся цього слова, водій, висадив з рейсу до Луцька мого похресника Васєчка Арсена, інваліда від народження, який народився без одного очка.

Шофер сповістив по телефону і наступного водія, щоб той не зупинявся теж. Що ж це коїться??? Дитина плаче, бо вважає, що його висадили, бо він «не такий”, – йшлося у дописі.

Жінка додала фото цього маршруту “Луцьк – Дубище”.

За її словами, він зателефонував до водія Топільненської маршрутки та промовив: “Там буде жінка з дитиною, не зупиняйся, бо вони по посвідченню…”. На жаль, розпорядження колеги другий водій виконав.

Після того як в інтернеті з цього приводу розгорівся справжній скандал на ситуацію, що склалалася, звернуло увагу керівництво області. У п’ятницю, 10 серпня 2018 року, в департаменті інфраструктури і туризму Волинської ОДА відбулася зустріч підприємця, власника маршруту “Дубище-Луцьк” Олега Хайчевського, з мамою Арсена Васєчка Наталею, директором департаменту інфраструктури ОДА Іваном Миркою, юристом та заступницею директора департаменту інфраструктури та туризму – начальницею управління транспорту та інфраструктури ОДА Наталею Остапкович. Мета зустрічі – вирішення конфлікту, який виник.

Мама хлопчика розповіла про те, що ж насправді трапилося з її дитиною і про що йшлося на зустрічі в ОДА.

“Спершу хочу ще раз переповісти ситуацію, яка трапилася з моїм сином. Це я говорила і при зустрічі в Департаменті. З Арсеном того дня їхала тітка. Вона зайшла до маршрутки, посадила малого, а сама підійшла до водія, аби показати посвідчення.

Оглянувши пред’явлений документ водій сказав, що безкоштовно їхати з цим посвідченням не можна, бо “ти в посвідченні не вклеєна” та зажадав оплати. Але ніколи таких проблем не виникало. Тому тітка Арсена попросила пояснити причину, чому раніше можна було їхати безкоштовно, а тепер ні. На що не отримала адекватної відповіді. Зав’язалася суперечка, водій почав грубіянити.

Згодом проїхавши дві зупинки, за “Мередіаном”, водій спинив транспорт, не в призначеному для цього місці та сказав: “Або ти платиш, або виходиш. Малий хай їде…”. Хочу наголосити, що тут не справа в оплаті, справа у відношенні до людини. Невже так важко було пояснити людині чому вона не має права їхати безкоштовно?

Вийшовши з маршрутки, моїм рідним довелося ще добігати до наступної зупинки, аби не пропустити інший транспорт, який, як уже відомо, теж не зупинився, завдячуючи тому ж водієві та його “попереджувальному” дзвінку про пільговиків. Теж виникає питання, чи має право водій не зупинятися на вимогу? Але невимовно прикро, що найбільшу психологічну травму під час усього, що трапилось, отримав Арсен”.

За словами мами Наталії, всі присутні на зустрічі в ОДА визнали, що водій повівся не правильно, адже був зобов’язаний пояснити людині свою відмову в безкоштовному перевезені.

“Зокрема, як зауважила присутня юристка, один супровідник має право їхати з дитиною безкоштовно, незалежно від того чиє фото у посвідченні. Єдине на чому вона наголосила, що згідно ст. 38 закону “Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні”, діти-інваліди із одним супровідником мають право на безплатний проїзд лише у міському транспорті, а в іншому транспорті – приміському і міжміському – 50 % знижку з 1 жовтня до 15 травня. Лише згідно цього закону супровідник Арсена мав сплатити повну вартість за проїзд. Чи не простіше було водієві відразу сказати про це? Чи, можливо, він й сам не знав правильної відповіді?”, – коментує Наталія.

“Не виправдовував поведінку свого працівника й підприємець Олег Хайчевський, зазначивши, що водій дійсно дуже емоційний, і не раз виникали подібні ситуації, – додає жінка. – Наприкінці розмови пан Олег запитав: “То що, можна його не звільняти, бо в мене й так проблеми із кадрами…”. І хоча в мене є багато претензій до водія, я все ж залишаюся людиною.

Я розумію, що в нього теж, мабуть, є сім’я. Можливо йому вкрай потрібна ця робота. Від того, що його звільнять мені легше не стане. Але я попросила, аби з водіями проводили бесіди та пояснювали, що вони працюють з людьми й мають не грубіянити, а нормально відповідати на поставленні запитання. Добре було б якби в маршрутному таксі висів видрукований витяг з законодавства про пільги”, – каже Наталія.

Як зауважує жінка, зустріч була конструктивною, а ось деякі ЗМІ ситуацію спотворили. “Прикро, що в пресі написали неправду, буцімто я не маю до водія претензій. Я маю до нього великі претензії, бо ніхто не давав йому права так розмовляти з пасажирами та ще й при дитині. І моя заява в поліції лежить. Думаю, вони розберуться з цим прикрим інцидентом справедливо. А ще я б дуже хотіла, щоб водій прийшов до нас і просто сказав “вибачте”.

Ця ситуація хай стане прикладом, як не можна поводитися з людьми, а тим більше з дітьми з особливими потребами. Претензій я не маю до власника маршруту, адже розумію, що він не може відповідати за всіх своїх працівників та за їхні висловлювання та дії. Але, на мою думку, наших водіїв варто вчити культури поведінки й спілкування із пасажирами”, – додала жінка.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...