"Небойові втрати": Чому бійці, які пройшли пекло АТО, зважуються на самогубства

Минулого року 63 українських захисника, які проходили службу у Збройних Силах України, наклали на себе руки. І це лише офіційна статистика. Скільки "дємбєлєй" пішли тією ж дорогою – наразі не знає ніхто.

Фото: Facebook Прес-центр штабу АТО

Вони нічим не відрізняються від своїх побратимів: зранку – кава та цигарка, шикування, телефонні розмови з рідними, жарти та плани на той момент, коли "от все скінчиться, і я…". Вони відносять до пральні форму, просять побратимів купити в магазині чогось солодкого, постять щось у Фейсбуці, а через мить – єдиний постріл – і все! Що сталось? Чому нікому нічого не сказав? Як могли не догледіти?

Як повідомляють Патріоти України, Depo.Запоріжжя спробували розібратися: чому хлопці, які змогли вижити під обстрілами ворога і побували в справжньому пеклі війни, добровільно йдуть з життя, а також, як розгледіти потенційного самогубцю в камуфляжі і чим йому допомогти.

У чиновників Міністерства оборони України є таке поняття, як "небойові втрати" – це ті військовослужбовці, які загинули на Донбасі через події, не пов'язані з веденням бойових дій. З початку проведення АТО в українському війську таких бійців майже 1 300 чоловік.

Серед основних причин смерті – ДТП, хвороби, необережне поводження зі зброєю, отруєння алкоголем та самогубства. Саме суїцид знаходиться на першому місці серед причин загибелі військових. За три роки війни з життя добровільно пішов кожен п'ятій "небойовий" – 259 солдатів. В 2016 році таких було 63.

"Ці цифри не відображають справжньої картини. Адже 63 людини, про яких говорять в Міноборони – це діючі військовослужбовці Збройних сил України. В цій статистиці немає бійців Нацгвардії, Нацполіції, прикордонної служби, добровольців. Окрім того, взагалі відсутні дані по ветеранам війни, які покінчили з життям вже після демобілізації. Тож, ми не знаємо реальної цифри навіть приблизно", - говорить військовий психолог Андрій Козінчук з Всеукраїнського громадського об'єднання "Побратими".

В той же час, пан Андрій говорить, що не можна складати "рейтинг причин", через які хлопці стріляються або з лізуть у зашморг: кожен випадок самогубства – виключно індивідуальний і поштовхом для суїциду може стати будь-що. Проте, все ж таки, існує кілька моментів, які їх поєднують. "Суцільна зрада чи Порошенко, який не відправив свого сина на війну, не можуть стати причиною для самогубства. Проте, може виникнути низка проблем, в тому числі і психологічних, з якими боєць не може впоратись самостійно, а підтримки ззовні він не отримує. Саме це – відсутність підтримки – поєднує всі самогубства", - говорить психолог.

Офіцер 37-го батальйону 56-ої бригади ЗСУ Олексій Петров додає, що підштовхнути бійця до такого страшного вчинку може й відчуття власної непотрібності. "Тут, на фронті, військовослужбовці комусь потрібні: державі, командиру, бойовим побратимам. Врешті-решт, самим собі. А повернувшись додому, багато хто стикається з тим, що роботи нема, в родині – не розуміють, а у друзів зовсім інші проблеми", - говорить Олексій Петров.

Колишній боєць, а нині – голова ради ветеранів АТО Запорізької області В'ячеслав Зайцев підтримує колегу по зброї: діючим військовослужбовцям, а також ветеранам потрібна підтримка як суспільства, так і з боку держави. Адже багато хто з хлопців, повертаючись додому, не можуть знайти роботу, або ж отримують мізерну зарплату, їх публічно принижують у громадському транспорті, коли водії відмовляють у безоплатному проїзді, і так далі. Все це в комплексі може викликати у бійця чи ветерана злість на цивільних, які не бачили війни, що згодом перетікає в затяжну депресію.

"На проблему самогубства серед військових та ветеранів повинна звернути увагу в першу чергу держава. Не можна спиратися лише на допомогу волонтерів, психологів чи коло побратимів… В Запорізькій області наразі 11 тисяч військовослужбовців, чиї проблеми вирішують саме ці категорії людей та рада ветеранів. При цьому, цим має займатися держава", - говорить Зайцев.

Психолог Андрій Козінчук також говорить, що саме на державному рівні треба змінювати, як саму армію, так і ставлення суспільства до військовослужбовців. За словами фахівця, в країні треба створити облік ветеранів АТО, аби знати не лише їх кількість, але й реальні проблеми, з якими зіштовхуються хлопці у мирному житті. Лише після цього, можна окреслити основні моменти, на які треба звертати увагу і прийняти рішення, як ці проблеми вирішити.

Окрім того, необхідно міняти риторику і в самій армії. "Сьогодні в армії все зводиться до принципу: "Я – начальник, ти – дурак". Від цього треба відходити. Треба позбуватися такого поняття як "замполіт" – до речі, в жодній армії європейських країн їх немає… В сучасній українській армії повинні бути люди, які б могли адекватно оцінювати психологічний стан особового складу. Це повинні бути не замполіти, а військові психологи – радники командирів, котрі могли б надати кваліфіковану психологічну допомогу військовослужбовцям", - говорить Андрій Козінчук.

За словами його колеги – запорізького психолога, тренера проекту "Коло Побратимів" Євгена Рябого, якщо говорити про ветеранів АТО, то їм потрібна комплексна програма медико-психотерапевтичної допомоги та психосоціальна підтримка на рівні сім'ї, громади, побратимського кола. "Психотерапія може допомогти розв'язати певні особистісні труднощі, стабілізувати емоційний стан бійця , утворити нові форми поведінки, які є адаптивними та корисними для нового соціального контексту. Також корисним буде залучення ветеранів АТО у ветеранські групи самодопомоги", - вважає Рябий.

Також військовий психолог дає кілька практичних порад, як розпізнати у військовослужбовцеві потенційного самовбивцю. За його словами, американські фахівці з університету Джонса Хопкінса при розробці програми надання психологічної допомоги для ветеранів війни та ВПО розробили первинну оцінку стану суїцидального ризику. Ця оцінка може бути в нагоді для допомоги нашим хлопцям та дівчатам, що несуть свій військовий обов'язок чи вже повернулись з АТО, вона може бути виконана через прояснення 4 питань:

1. Чи думає людина про те, щоби покінчити зі своїм життям?

2. Чи має вона план, як це зробити?

3. Чи є у неї засоби здійснення цього плану, доступ до них?

4. Чи були раніше у людини спроби вчинити самогубство?

У випадку ствердних відповідей на більшість питань, а особливо на друге і третє, необхідно ставити перед людиною питання про перенаправлення до фахівця-психіатра, який буде призначати медикаментозне лікування або госпіталізацію.

Окрім того, за словами психолога, у разі, якщо близькі виявили у бійця схильність до самогубства або ж він відкрито заговорив про свої страшні наміри, слід поводитися спокійно, проявляти розуміння суїцидальної людини, говорити з нею однією мовою.

"Треба йому пояснити, що втрата бойових побратимів, близьких людей, надій на майбутнє, участь у бойових діях у деяких випадках веде до переживання пригніченого настрою і бажанню вчинити самогубство, але це стан, який можна коригувати, і людина потребує допомоги, яка може бути їй надана", - пояснює Рябий.

Також треба розуміти, що суїцид – не манірність або своєрідна спроба привернути увагу. Іншими словами, боєць або ветеран АТО завжди повинен бути сприйнятий серйозно. "Не моралізуйте в розмовах з військовим та ставтеся з повагою до його почуттів", - резюмує психолог.

А ще фахівці радять не лізти в душу бійця і не розпитувати його про всі жахи війни: якщо захоче – розповість сам. Не варто змушувати постійно згадувати загиблих побратимів або ж проблеми, з якими військовий зіштовхнувся на службі: конфлікти з побратимами або командирами, хвороби, тощо.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...