Недбалість чи дійсно "здрейфили": Політолог зі США про те, чому в Москві можуть сприйняти за слабкість "кремлівську доповідь"

Стримання суперника працює тільки в тому випадку, коли він відчуває реальну загрозу застосування зброї, якою йому погрожували.

У "кремлівській доповіді" найбільше здивувало очевидне недбальство та поспішність, з якою Адміністрація президента Трампа склала перелік впливових росіян, копіюючи список мільярдерів з минулорічного списку журналу "Форбс", - пише у своєму блозі американський політолог Деніел Фрід, передають Патріоти України.

"Я маю всі підстави вважати, що насправді Адміністрація проводила старанну, кропітку роботу над виконанням федерального закону, що давав їй півроку на вивчення і описання владної структури Путіна. Саме тому складно зрозуміти, чому ми всі побачили те, що побачили.

Оприлюднений перелік прізвищ навіть містить технічну помилку: Олег Бударгін, який згадується там як голова компанії "Россети", вже певний час її не очолює. Таке недбальство не може не розчаровувати, адже весь сенс цієї доповіді в тому, аби серйозно насторожити Кремль, переконати російський режим припинити вести себе настільки агресивно.

Натомість публічна частина доповіді надзвичайно безладна, вона не робить жодних розмежувань між зазначеними в ній людьми. Там просто перераховані всі офіційні особи. Отже, справжньої мети федерального закону — не досягнено. Справді, ніхто не збирався полювати за всіма багатими росіянами чи навіть всіма багатими корумпованими росіянами, як хтось міг подумати. Мова йшла про описання силової структури режиму, і саме над цим урядові чиновники мали працювати півроку.

Свого часу ми (Атлантична рада — ред.) пропонували власну допомогу в формі аналітичних записок, але у них немає жодних зобов’язань до нас дослухатися, тож я гадки не маю, чи скористалися нашою роботою під час підготовки доповіді. Чого вони точно не дослухалися — це поради не копіювати списків з відкритих джерел, бо такі списки підривають довіру до доповіді.

Інший дивний крок Державного департаменту США — це оголошення, що жодних нових санкцій проти країн та структур, що купують в Росії зброю, запроваджено не буде. Адміністрація Трампа своєю чергою заявила, що в нових санкціях немає потреби, оскільки сама наявність закону про санкції відлякує інші країни від оборудок з російським оборонним сектором. Хіба що це така дипломатична спроба завадити продажам зброї без зайвих рухів — тоді це, можливо, непоганий крок. Тому що, звісно, безперервно стукати по столу санкційним молотком ми не можемо. Я не знаю, що насправді має на увазі Адміністрація під подібними діями. Вони натякають, що роблять певні кроки, але чому тоді не взяти і не вийти з розлогішим поясненням? Не треба називати конкретні країни, просто зробіть так, аби ваші ж адресати вас чітко зрозуміли. Не треба демонструвати, чого ви не робите — покажіть, що ви зробили!

Тактична обережність, з якою декларують стратегічну рішучість США, має свої переваги. Але стримання суперника працює тільки в тому випадку, коли він відчуває реальну загрозу застосування зброї, якою йому погрожували. І ось тут Адміністрація, коли опублікувала таку доповідь, свій шанс могла втратити. Її обережність в Кремлі можуть сприймати за слабкість. Звичайно, все залежить від того, яка саме інформація знаходиться в засекреченій частині доповіді (там міститься більше прізвищ фізичних осіб і компаній з державним капіталом — ред.), її я не бачив. Але якщо цей закритий список дійсно повний і ретельний, Адміністрації потрібно якимось чином це додатково проговорити, аби всім стало зрозуміло.

Тож я б не назвав доповідь катастрофою, якщо її таємна частина містить реальні механізми для подальшого стримання російських порушень міжнародного законодавства — таких, як втручання в президентські вибори в Сполучених Штатах 2016 року чи агресія стосовно України. В цьому випадку я б на місці Кремля не почувався в безпеці, тому що в Конгресі панує досить рішучий настрій, так само — в Європі. Якщо Росія продовжить втручатися у наші чи європейські вибори, ми зробимо наступний, болючий для неї крок. Але це лише мої, нехай і не безпідставні, сподівання, моя надія на ту частину доповіді, якої ніхто з нас не бачив."

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...