Неймовірна Данія: Надихаюче місце для дітей та дорослих, або Бібліотека на колесах

У данському місті Рандерс населення становить 62 тисячі осіб. У місті працює бібліотека, яка має в своєму фонді понад 1 мільйон книг, 36 500 аудіокниг та 12 800 фільмів.

Користування цим добром безкоштовне, і зайти в бібліотеку може будь-хто. Для комфортного читання обладнані різні зони, в яких розміщуються читачі за свіжою пресою, прочитанням потрібної книги або прослуховуванням музики, передають Патріоти України.

Так як в бібліотеці не тільки книги, а й різні матеріали для розвитку. Наприклад, настільні ігри, карнавальні костюми, іграшки, ноутбуки, які можна взяти додому, так само як і книги! Подбали бібліотекарі про розвиток юних читачів в період канікул: для них підготовлені валізки з літературою з зазначенням віку.

Процес повернення матеріалів автоматизований - книжку потрібно вставити в спеціальний механізм, який, прочитавши код, ідентифікує читача і відправить книгу на місце.

Лона Древес, читачка бібліотеки: "Бібліотека в Раннерсе є надихаючим місцем для дітей та дорослих. Якщо нам потрібна допомога, завжди є компетентний бібліотекар, який допоможе доброю порадою або рекомендаціями", - говорить датчанка.

Не позбавлені можливості отримувати літературу жителі невеликих містечок - щодня по містечках курсує бібліотечний автобус. Він був виготовлений за 31 тиждень 2008 року в Фінляндії. Його довжина становить 12 метрів, ширина - 3 метри 33 сантиметри. Для зручності відвідувачів - пандус, гачок для повідця домашніх тварин, стіл і стільці для відпочинку в літній час.

Автобус курсує за графіком і на всякий випадок читачі отримують смс про те, що автобус виїхав до них. Так само, коли приходить час повернути книгу - приходить повідомлення. Всередині автобуса знаходиться до 4000 тисяч різних матеріалів - книги, журнали, ігри для приставок, іграшки, диски з музикою і аудіокнигами.

Можна попрацювати на сучасному комп'ютері, відсканувати або надрукувати документи. Крім того, можна замовити будь-яку книгу, яка знаходиться в бібліотеці Рандерс, і отримати її в найкоротші терміни. У кожне місто автобус приїжджає двічі на тиждень.

Джерело: Обозреватель
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Як австрійці господарювали в українському селищі під час Першої світової (фото)

неділя, 23 червень 2024, 22:55

На знімках зображені солдати та місцеві мешканці. Фото зберігаються у Австрійському державному архів. Журналісти пропонують переглянути світлини селища Перегінське - тепер Рожнятівський район Івано-Франківської області, передають Патріоти України. Вони...

Трійця: Легке меню до святкового столу (фото, відео)

неділя, 23 червень 2024, 5:40

На свято можна приготувати прості страви, які не вдарять по фігурі. У неділю, 23 червня, цьогоріч відзначатиметься Трійця – 50-й день після Великодня (Воскресіння Христове). Традиційно меню на Паску жирне, у ньому багато м'ясних страв, оскільки до свя...