Неймовірна історія: На дні моря біля Очакова 80 років таїться унікальна колекція вин (фото)

Південь України відомий своїми винами на всю країну. Величезне значення в сфері виноробства має і Миколаївська область, причому, два заводи з виробництва цього напою навіть потрапили в ТОП-12 кращих в Україні.

Василь Таїров

З вином пов'язана і одна таємнича історія, яка сталася біля берегів Очакова за часів Другої світової війни, - передають Патріоти України з посиланням на Niklife.

У 1905 році Василь Таїров заснував неподалік Одеси Інститут виноградарства і виноробства, де створювалися нові сорти винограду, придатні для кліматичних умов північного Причорномор'я. З часів заснування інституту, його засновник зайнявся колекціонуванням марочних вин з усіх куточків планети. Особливе місце в колекції займала унікальна добірка вин-підробок під справжні. Причому підробки в той час випускалися ексклюзивними тиражами і часто цінувалися колекціонерами навіть вище оригіналу.
З роками колекція розрослася, принісши своєму творцеві всесвітню славу і представляючи собою величезну наукову цінність. Після смерті Василя Єгоровича колекцію оголосили національним надбанням. Співробітники станції дбайливо доглядали за нею і по можливості доповнювали новими експонатами. Були плани на основі Таїровської колекції створити музей вина.

Але в 1941 році німці підійшли до Одеси - тоді уряд прийняв рішення евакуювати колекцію вин Таїрова. За розповідями очевидців цих подій, з вином поводилися так, ніби рятували безсмертні шедеври Ермітажу. Упаковували в спеціальні ящики, вручну вантажили на баржу, яку буксир повів подалі від небезпеки. На жаль, спроба не увінчалася успіхом.

Вирвавшись з гавані обложеної Одеси, конвой незабаром потрапив під наліт ворожої авіації і затонув десь біля берегів Очакова. У метушні деяким морякам все ж вдалося врятуватися, але ніхто не склав точних координат краху. Пізніше уцілілих членів екіпажу шукали, але результатів це не дало. Тоді всі змирилися, що Таїровська колекція була загублена безповоротно.

Більше п'ятдесяти років про колекцію Таїрова майже ніхто не згадував, але в 1992 році Інститут Таїрова звернувся до Чорноморського морського пароплавства з проханням відшукати затонулу баржу з вином. Пароплавство виділило судно і водолазів, була обстежена значна акваторія біля Очакова. Однак відшукати баржу так і не вдалося. На якийсь час ажіотаж стих, але в 2001 році інститут знову повернувся до пошуків затонулих скарбів.

На цей раз керівництво попросило допомоги у аквалангістів Миколаївського клубу «Садко». Вони взяли за основу вказівку на мис Аджіяск, неподалік від Очакова. У роки війни там знаходилося потужне оборонне мінне загородження, на якому підірвалося багато суден. Тому виникла нова версія: баржа з вином Таїрова могла потонути не від авіанальоту, а від підриву на міні.

В результаті пошуків спочатку знайшли два німецьких тральщика - «Мартін Веллер» і «Дросель», які підірвалися на мінах, а після побачили його баржу. Первинне обстеження показало: баржа затонула в період з 1941 по 1943 роки. Однак, до розкриття було складно вирішити - хороша це новина чи погана. Адже якщо це та баржа з вином Таїрова, то після підриву на міні від колекції нічого не залишилося б. Проте, в трюмах виявили іржаві снаряди, замість пляшок. Таким чином стало зрозуміло одне - наявні свідчення про місце загибелі баржі не дуже-то і точні.

З тих пір серйозних спроб відшукати і підняти з дна колекцію ніхто не робив. Так що цілком ймовірно, що неймовірно дорога і цінна колекція Василя Таїрова досі прикрашає лише морську безодню і чекає, поки її знайде ще більш старанна експедиція.


Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...